L'ANC planteja en la seva proposta de full de ruta que, si els partits independentistes obtenen més del 50% dels vots en les pròximes eleccions al Parlament, s'apliqui una declaració unilateral d'independència (DUI) al Parlament o en una «Assemblea de Càrrecs Electes».

Així figura en la ponència de full de ruta que proposa l'entitat sobiranista per al període 2019-2020, que es debatrà en la VII assemblea general que celebrarà aquest diumenge a Tarragona.

En concret, la ponència planteja tres possibles escenaris, el primer dels quals és un «referèndum pactat amb l'Estat espanyol com a resultat d'una negociació directa bilateral», fet que l'entitat «descarta» per ser una hipòtesi «ingènua». El segon escenari passa per un «referèndum pactat amb l'Estat espanyol, forçat per algun organisme internacional», fet «molt poc probable» segons l'ANC, atesa la posició mantinguda per la Unió Europea fins ara, «tret que la situació de conflicte escali i sobrepassi el llindar màxim d'acceptació de vulneració de drets i/o d'inestabilitat econòmica».

En tercer lloc, es planteja l'escenari de la «via unilateral», que l'ANC considera «més probable» perquè «depèn» dels mateixos independentistes, per la qual cosa és el «prioritari», encara que té com a punt feble la «falta d'unitat estratègica dels partits». Per això, «caldrà treballar molt activament des de l'ANC per exigir aquesta unitat i posar en contradicció als partits i actors polítics que la descartin», afegeix la ponència.

En cas que després del judici del procés segueixi sense haver-hi una «estratègia comuna» per aconseguir la independència, destaca l'ANC, «és molt possible» que el president català, Quim Tor-ra, «dissolgui el Parlament de Catalunya i convoqui eleccions anticipades». «En aquest cas, si els partits o coalicions electorals indubtablement independentistes aconseguissin més de la meitat dels vots al Parlament de Catalu-nya, es podria culminar per la via unilateral el procés iniciat l'1 d'octubre del 2017. La culminació unilateral es duria a terme mitjançant la declaració d'independència feta pel Parlament o per l'Assemblea de Càrrecs Electes».

En la ponència, a més, s'acusa el Govern i el Parlament de «no haver complert les promeses electorals» i de «no tenir una estratègia compartida ni clara», la qual cosa «comporta una falta de lideratge polític institucional». Per a l'ANC, «els partits polítics són la baula més feble de l'univers independentista».