L'expresident Carles Puigdemont va defensar ahir que la presentació d'una Iniciativa Ciutadana Europea que demana a la Comissió Europea que iniciï un procés sancionador contra Espanya pretén «reforçar» la democràcia a l'Estat. «Ara és el moment de demostrar el poder de la ciutadania», va reivindicar Puigdemont en la roda de premsa de presentació de la proposta de l'ANC i del Consell per la República.

L'expresident va matisar que «no és una proposta contra l'Estat». La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va explicar que l'objectiu és que la CE activi l'article 7 dels tractats que contempla la suspensió del dret a vot dins la UE a un estat membre per «la manca de compliment de normes del dret» europeu per part d'Espanya.

En aquest sentit, va assenyalar com a exemples d'això l'«escàs respecte als drets de les minories» o «la politització» de les altes instàncies judicials a l'Estat.

Presentació de la proposta

Un cop les entitats presentin la iniciativa a la Comissió Europea, aquesta tindrà dos mesos per decidir si la registra. Per fer aquest primer pas la CE ha de considerar que aquesta proposta no queda fora de les seves competències, no és abusiva, frívola o vexatòria ni és contrària als valors europeus.Si Brussel·les en nega el registre, les entitats ja han avançat que recorreran la decisió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

En canvi, si passés aquest primer filtre i la CE registrés la proposta, l'ANC i el CpR tindrien un any per recollir un milió de firmes a favor de la iniciativa en almenys set estats membre de la UE.

Segons els impulsors, haurien de recollir unes 40.000 firmes a Espanya, 50.000 a França, 72.000 a Alemanya, 19.000 a Finlàndia, 15.000 a Suècia, 6.000 a Eslovènia i 17.500 a Bèlgica. La proposta va ser presentada per ciutadans d'aquests països.

L'executiu de la UE no té obligació d'impulsar cap proposta encara que aconsegueixi els suports necessaris.

Admissió

Els impulsors consideren que «no hi ha cap motiu» per no admetre a tràmit la proposta. A més, al·leguen que existeix el precedent d'una iniciativa anomenada Wake up Europe que reclamava l'activació de l'article 7 en el cas d'Hongria i que, segons ells, el Tribunal de Justícia de la UE va confirmar que podia ser admesa a tràmit conforme al reglament després que la CE la rebutgés d'entrada. «Entenem que és una jurisprudència vàlida que ja serveix perquè s'admeti, però si la CE ho rebutja, recorrerem lògicament al TJUE», va explicar Puigdemont.

Una CE «restrictiva»

Preguntada sobre les dificultats perquè la CE actuï en cas que recullin els suports necessaris, atès que no està obligada a fer-ho, Paluzie va admetre que la CE és molt «restrictiva» a l'hora de fer seves les propostes ciutadanes, però no creu que sigui un motiu per no impulsar la iniciativa. «Els drets es guanyen lluitant-los», va reivindicar Paluzie.