L'expresident català Carles Puigdemont va tramitar la seva autorització electrònica de viatge al Canadà amb una web d'intermediaris que el va enganyar i, a més de cobrar-li una quantitat que multiplica per 13 el preu oficial del govern canadenc, li va dir que la seva autorització estava «revocada», quan en realitat només havia estat suspesa.

Així ho publica el diari canadenc La Presse, que ha parlat amb l'advocat canadenc de Puigdemont, Stéphane Handfield. Puigdemont no va tramitar la seva autorització directament a la web del Govern d'Ottawa, que cobra 7 dòlars canadencs (4,6 euros), sinó en una de les múltiples webs amb un disseny similar que només en lletra petita aclareixen que no estan relacionades amb el Govern.

Segons el diari, la web era canadianeta-visa.com, que cobra 93 dòlars canadencs (62 euros). La Presse afegeix que aquesta web pertany a una empresa catalana que ofereix serveis similars amb destinació a altres països, amb tarifes «igualment inflades».

Rebuda la seva petició a través d'aquesta agència, les autoritats canadenques van concedir inicialment a Puigdemont la seva autorització. No obstant això, l'oficina del ministre d'Immigració, Ahmed Hussen, ha afirmat que el 29 de març i l'1 d'abril els funcionaris li van enviar una carta en la qual li demanaven que facilités informació addicional. Els funcionaris li donaven un termini perquè respongués i li deien que, mentrestant, l'autorització estava suspesa.

No obstant això, segons la versió que recull el diari, Puigdemont mai va rebre aquestes cartes, sinó un correu electrònic de l'agència privada amb la qual va tramitar la seva autorització dient que la seva autorització estava «revocada», no simplement suspesa, i que el Govern canadenc no havia explicat per què.

Puigdemont va pensar que el correu venia directament del Govern canadenc, quan en realitat era de l'agència privada i ometia informació important, sempre segons la versió d'aquest diari, que ha obtingut una còpia de l'email, inclòs en la documentació que l'advocat canadenc de Puigdemont ha presentat en els tribunals.

En tot cas, la decisió va per a llarg, perquè el Govern canadenc té 90 dies per a presentar els seus arguments. Després, els demandants tenen un altre termini de 30 dies per a al·legar i, finalment, el Ministeri de l'Interior en té altres 30 més per respondre. Només llavors el jutge decidirà si Puigdemont pot reclamar davant el Govern canadenc, segons ha explicat l'advocat a mitjans locals.

Amb tot, Puigdemont ha sol·licitat de nou autorització per viatjar al Canadà del 10 al 14 de juny i visitar el Quebec convidat per l'organització sobiranista Societat Sant Joan Baptista (SSJB), segons va dir ahir el seu advocat al Canadà.