El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comunicat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la seva disponibilitat per declarar com a investigat el proper 15 de maig, en plena campanya electoral, després de ser consultat per la seva agenda de les setmanes vinents.

Segons han apuntat fonts pròximes a la defensa del president català, Torra ha proposat aquesta data per declarar com a investigat arran de la querella per desobediència que li va presentar la Fiscalia per desoir l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs d'edificis públics.

L'alt tribunal català, que entre altres diligències té previst prendre declaració a Torra en qualitat d'investigat, ha consultat de manera informal el president de la Generalitat per la disponibilitat de la seva agenda oficial, amb el propòsit d'acordar una data per al seu interrogatori.

Torra ha proposat fer-ho el sisè dia de la campanya de les eleccions municipals i europees del pròxim 26 de maig, una data que encara està pendent de ser acceptada pel jutge instructor i a la qual la Fiscalia podria posar objeccions. Els últims anys, el TSJC ha evitat fixar declaracions de polítics investigats o dictar resolucions de rellevància que afectin partits durant els períodes de campanya electoral.

La querella que investiga el TSJC, interposada pel fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, acusa Torra de desatendre «reiteradament» les ordres de la Junta quan va mantenir simbologia «partidista» en edificis públics, fet que segons la seva opinió revesteix «especial gravetat quant incideix directament en el dret de participació política de la totalitat de la ciutadania». La Fiscalia afegeix en la seva querella que el president català va desatendre «conscient i deliberadament» el requeriment «clar i exprés» emès per la Junta Electoral i va mantenir els elements que la Junta li demanava retirar, «encara que fos de manera encoberta i simbòlica».

Després de rebre l'ultimàtum de la Junta, el passat 18 de març, Torra va anunciar que seguiria les recomanacions del Síndic de Greuges sobre l'assumpte i, tres dies després, va substituir la pancarta a favor dels polítics presos del Palau de la Generalitat per una altra amb el mateix missatge, però amb un llaç blanc amb una franja vermella, en comptes de groga. Això va motivar una nova resolució de la Junta Electoral, que va acordar portar el cas a la Fiscalia, ordenar als Mossos d'Esquadra retirar els símbols de suport als polítics presos i obrir un expedient sancionador al president català.

Ciutadans pregunta

D'altra banda, la diputada de Cs Lorena Roldán ha preguntat al president de la Generalitat, Quim Torra, si de cara a les eleccions municipals del 26-M complirà la llei o «seguirà desobeint i asfixiant tothom amb simbologia partidista» i obligarà de nou Cs a anar a la JEC. En roda de premsa des del Parlament, Roldán va afirmar ahir que el fet que Torra hagi de declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per desobediència pels llaços grocs demostra que «està inhabilitat per ser el president de tots els catalans». I va afegir que el president català «no deixa d'avergonyir milions de catalans». «Ull, perquè es comença així i s'acaba fugint de la justícia», va advertir la diputada del partit taronja.