04 de maig de 2019
04.05.2019
Regió7

La Fiscalia defensa que Puigdemont es presenti a les eleccions europees

El Ministeri Públic considera que el veto a l'expresident restringeix el dret al sufragi passiu

03.05.2019 | 23:32
Concentració de suport a Puigdemont a la delegació del govern espanyol a Catalunya

La Fiscalia de Madrid ha demanat que s'estimi el recurs presentat per Carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí contra la seva exclusió de la candidatura europea de JxCat en considerar que es vulnera «el dret fonamental de sufragi passiu» que tenen els polítics catalans.

El Ministeri Públic va presentar els seus arguments al jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, on l'expresident català i els exconsellers Comín i Ponsatí van recórrer la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que els va deixar fora de la llista al Parlament Europeu, on ocupaven els números 1, 2 i 3.

La JEC, sense unanimitat, va estimar que la llista era una «burla» a la llei en pretendre concórrer als comicis malgrat estar fugits de la justícia espanyola, i va al·legar que tots tres incomplien la normativa electoral en no ser residents de les localitats en les quals estan empadronats, quan la inscripció en el cens electoral és «un requisit indispensable» per exercir el dret al sufragi actiu i també al passiu.

Però per a la Fiscalia, aquesta interpretació restringeix el dret fonamental al sufragi passiu dels recurrents, quan la doctrina del Tribunal Constitucional «imposa el deure d'optar per la interpretació més favorable» a l'exercici dels drets fonamentals.

El Ministeri Públic s'uneix així als vots particulars emesos pels membres de la JEC i recorda que la llei no preveu cap condicionant ni restricció al sufragi passiu que no sigui la condemna per sentència ferma.


Cens electoral

El cens electoral, continua, té com a missió acreditar que els votants ho són efectivament i ordenar l'exercici del dret de sufragi actiu, determinant on ha de votar cadascun per evitar duplicitats, però aquests «factors instrumentals, per contra, no tenen sentit en l'àmbit de l'exercici del sufragi passiu».

La JEC va al·legar que és «notori» que resideixen fora d'Espanya i que no s'han incorporat al cens de residents a l'estranger, però la Fiscalia recorda que «no hi ha cap norma jurídica vigent que impedeixi que puguin efectivament (intentar) votar a la mesa electoral que els assigna el cens».

«Sense perjudici, com és natural –afegeix–, que en intentar fer-ho i abans d'aconseguir-ho siguin detingut com a conseqüència de la seva situació judicial de rebel·lia», i per tant, resulti «materialment impossible aquest exercici» del seu dret al vot.

El Govern, els partits i les entitats sobiranistes van carregar contra el veto de la Junta Electoral Central (JEC) a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí com a candidats de JxCat a l'Eurocambra. En la concentració d'ahir a la tarda davant la delegació del govern espanyol a Barcelona, la consellera Meritxell Budó va celebrar que la Fiscalia hagi donat la raó a JxCat. En declaracions a la premsa, Elisenda Paluzie (ANC), Marcel Mauri (Òmnium), Elsa Artadi (JxCat), Ernest Maragall (ERC), Jaume Asens (CatECP) i Carles Riera (CUP) van constatar l'«atac» a la democràcia que suposa la sentència de la JEC .

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook