El president autoproclamat de Veneçuela, Juan Guaidó, va destacar el paper «fonamental» de l'Exèrcit en la «transició» per desplaçar del poder el president Nicolás Maduro, durant una jornada marcada per les marxes convocades cap a les casernes.

«La nostra visió és que la Força Armada compti amb capacitats de primera línia», va subratllar Guaidó. «La situació política, social i econòmica del nostre país és insostenible i demana canvis estructurals urgents. Per escometre aquesta tasca històrica, el rol que té la institució militar és fonamental»,va afegir el president autoproclamat en un comunicat.

Guaidó va prometre «un millor futur» per als militars i va demanar a la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) a «posar-se del costat de la Constitució».

«La república té la seva Força Armada per a la consolidació del canvi democràtic al qual aspira i perquè jugui el paper positiu i crucial que li correspon en la construcció d'aquesta Veneçuela puixant, democràtica, significativa, gloriosa, amb la qual van somiar els fundadors de la pàtria», va afegir Guaidó.

L'oposició, amb Guaidó al capdavant, havia convocat per ahir marxes per anar cap a les casernes per lliurar una proclama en la qual s'exhortava la FANB a trencar amb Maduro, a qui titlla de «dictador», però el seguiment va estar discret.

D'altra banda, l'organització Fòrum Penal va informar ahir que entre el 30 d'abril -dia del conat del cop d'Estat i de l'alliberament de Leopoldo López- i l'1 de maig es van constatat 256 detencions, 19 dels quals corresponen a menors d'edat. L'estat en què es van realitzar més detencions va ser el de Zulia, amb 92; en segon lloc, el de Lara, amb 49, seguit del de Carabobo, amb 36.