El brot d'Ebola que ataca el nord-est de la República Democràtica del Congo (RDC) des de l'agost passat, el primer en una zona de conflicte, ha originat ja més d'un miler de morts i poques esperances de ser eradicat els propers mesos.

«És correcte dir que no tenim una indicació clara en relació amb quan serà possible parlar de la fi d'aquesta epidèmia», va confirmar a EFE el portaveu d'aquest país del Fons de l'ONU per a la Infància (Unicef), Yves Willemot.

«Si haguéssim fet projeccions el gener amb la informació que posseíem llavors, diríem que existia una ruta clara, perquè l'epidèmia fos controlada a la fi de juny. Avui, per descomptat, això no succeirà. Ens portarà molt més temps», va anticipar.

Segons l'últim comunicat divulgat ahir pel ministeri de Sanitat congolès, el nombre de morts ja supera el miler -amb 1.008 morts, 942 d'elles confirmades-, mentre que el nombre de contagis arriba als 1.529 (amb 1.463 d'aquests casos contrastats).

Aquesta epidèmia constitueix la més gran i més letal de la història del Congo i la segona pitjor de tot el món. La ràpida erradicaciós'ha vist obstaculitzada pel rebuig d'algunes comunitats a rebre tractament, així com per la inseguretat imperant a la zona, on operen nombroses milícies rebels i grups armats.

«Anticipem un escenari de transmissió contínua i intensa», va advertir en una roda de premsa a la seva seu a Ginebra el director d'emergències adjunt de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Michael Ryan.

«Ens enfrontem a una situació difícil i volàtil. Cada vegada que aconseguim recuperar el control sobre el virus i la seva propagació, sofrim reculades importants en matèria de seguretat, com els atacs a Beni, Butembo i Katwa», lamentava Ryan.

Precedit per altres successos violents, el 19 d'abril passat, un epidemiòleg camerunès enviat per l'OMS a la ciutat de Butembo -actual focus d'aquesta epidèmia- va ser assassinat en un atac armat en un hospital perpetrat per homes no identificats.

Més d'un centenar d'atacs

En xifres generals, s'han registrat almenys 119 atacs separats contra treballadors o operacions de resposta a l'Ebola des de gener, segons xifres de l'OMS, la qual cosa ha forçat moltes vegades el cessament intermitent d'aquestes activitats.

A més, 85 agents humanitaris han resultat ferits o morts -d'acord amb aquesta font- en 42 atacs directes contra els centres de salut que combaten aquesta malaltia. «La inseguretat s'ha convertit en un impediment important», va destacar Ryan.