El Tribunal Suprem va ordenar al jutjat contenciós administratiu de Madrid que resolgui de manera immediata si l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont pot concórrer a les eleccions europees, però alhora li va recordar que en l'afectat «no concorre causa d'inelegibilitat». El Suprem ha estès aquesta consideració als exconsellers Antoni Comín i Clara Ponsatí, també a l'estranger com Puigdemont, i va deixar clar que la competència per conèixer sobre els recursos d'aquests tres polítics contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC), que els va excloure de la llista de JxCat, correspon als tribunals contenciosos administratius.

Segons la resolució del Suprem, tots tres podran anar a les llistes perquè la llei no inclou entre els motius per no poder ser elegit el fet de trobar-se en rebel·lia. Per unanimitat, l'alt tribunal va ordenar als jutjats competents de Madrid que resolguessin de manera immediata els recursos, «tenint en compte» que en cap dels tres concorre causa d'inelegibilitat.

En l'escrit de la secció quarta, el Suprem va deixar clar que no és competència seva dilucidar sobre el recurs que els tres afectats van presentar davant tres òrgans (el mateix alt tribunal, els jutjats contenciosos administratius i la JEC) en entendre que la regulació electoral espanyola era fosca i no respectava els estàndards europeus.

Lluny d'això, el Tribunal Suprem va assegurar que «no hi ha absolutament cap raó per sostenir que la legislació electoral espa-nyola o la seva pràctica aplicable són fosques o defectuoses», i va insistir que la competència per conèixer el recurs és del jutjat contenciós administratiu, com estableix la Llei Electoral i com es porta a terme de forma «inequívoca i constant».

I encara que torna la causa als jutjats ordinaris, que dissabte precisament la van remetre al Suprem, l'alt tribunal no va voler limitar-se a això, conscient de les «circumstàncies molt especials en què ens trobem».

D'aquesta manera, va afirmar que el sufragi passiu és un dret reconegut a la Constitució espanyola a tots els espanyols, per tant, també a Puigdemont, Comín i Ponsatí, fet pel qual «només es poden excloure del seu exercici aquells que es trobin incursos en causa d'inelegibilitat». Entre aquestes causes que preveu la llei, «no hi ha la de trobar-se en rebel·lia, com es troben els recur-rents».

A més a més, va afegir que els tres líders independentistes a l'estranger «com a ciutadans espanyols tenen dret a presentar-se com a candidats a les pròximes eleccions al Parlament Europeu».

El president de la Generalitat, Quim Torra, va celebrar com una «victòria» que el Suprem reconegués que Puigdemont és elegible, i va comentar que la decisió de la Junta Electoral Central de vetar la seva candidatura al capdavant de JxCAT a les europees era «aberrant».

Per la seva banda, Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, va celebrar que el Tribunal Suprem hagi reconegut que l'expresident català pot presentar-se a les eleccions europees i va mostrar el seu convenciment que «també ens donaran la raó sobre la immunitat quan arribi el moment».