El futbolí s'ha convertit en un joc global amb presència a Europa, Amèrica i Àsia quan es compleix un segle del naixement del seu inventor, l'espanyol Alejandro Finisterre, un versàtil poeta, editor i inventor que el 1937 va patentar la versió del joc més estesa al planeta.

Alejandro Campos Ramírez va néixer el dia 6 de maig del 1919, i fins a la seva mort a Zamora el 2007, Finisterre va utilitzar com a cognom el topònim de la seva localitat natal (Finisterre, la Coru-nya). La seva vida va estar marcada per la Guerra Civil Espanyola, per la qual va haver d'exiliar-se. Va ser durant l'any 1937 que va patentar el futbolí com a entreteniment per als mutilats republicans.

El mateix Finisterre va explicar a Efe l'any 1998, amb motiu del campionat mundial de futbolí que llavors va acollir Santiago de Compostel·la, que la història del model d'aquest joc és el més estès en l'actualitat. Això no obstant, va comentar que hi ha altres models previs patentats al Regne Unit i en altres països. Durant la guerra, en la qual ell va resultar ferit per l'explosió d'una bomba a la ciutat de Madrid, va haver de ser evacuat a Catalunya.

Durant la seva convalescència a l'hospital de Montserrat, als 18 anys, va idear el «futbol de taula» davant la impossibilitat dels ferits de guerra de practicar el futbol. «Ells miraven com jugaven a futbol els nois sans amb nostàlgia i d'aquesta mirada va néixer el futbolí. Els primers campions van ser precisament els nois mutilats», comentava llavors.

Després de la guerra, Finisterre es va veure obligat a exiliar-se a França, Guatemala, l'Equador i Mèxic després de la guerra i, entre les seves múltiples facetes, es va dedicar a la poesia i a l'edició de revistes culturals.

Segons la biografia de Finisterre de la Real Academia de la Historia, durant el seu exili, estant a París el 1948, va veure en un aparador que venien «futbolins idèntics al que havia dissenyat».

I, després de posar-se en contacte amb el fabricant a través de l'assessoria jurídica de l'Associació Internacional de Refugiats, va aconseguir que l'empresa li pagués els drets de la seva patent, la qual cosa li va permetre emprendre el seu viatge a Amèrica.

Als vuitanta anys, Finisterre considerava que el futbolí s'havia mantingut durant sis dècades perquè «potencia les aptituds mentals i físiques, coordina els reflexos, estimula la coordinació dels ulls amb les mans».