Núria de Gispert va anunciar ahir en una carta oberta al Govern que posa la Creu de Sant Jordi que encara no ha rebut a disposició de la Generalitat. De Gispert va afrontar d'aquesta manera la polèmica generada per haver retuitat una piulada en què es comparava porcs amb polítics com Inés Arrimadas o Enric Millo.

El Govern de la Generalitat va acceptar ahir la renúncia de l'expresidenta del Parlament. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va confirmar a Twitter que l'executiu va rebre la carta de De Gispert, i va afirmar que el Govern «li agraeix la renúncia» en un gest que l'«honora i avala la seva trajectòria de compromís» amb les institucions de Catalunya.

Les explicacions

La repiulada la va fer dos dies després de ser proposada per a la Creu de Sant Jordi, i tot i que va demanar disculpes i va esborrar el tuit, les veus que demanaven que se li retirés la distinció no han callat. Davant d'aquest fet, l'expresidenta del Parlament de Catalunya afirma en un text publicat a El Punt Avui que la Creu de Sant Jordi ha d'estar «allunyada» de tota polèmica i per això decideix posar-la a disposició del Govern de Quim Torra, tot i que va criticar els que, segons ella, ho han aprofitat per «erosionar» l'executiu de l'independentista.

A la carta, De Gispert subratlla que la menció, que «premia una trajectòria vital al servei de Catalunya i de la seva cultura» li va fer «molta il·lusió», perquè estima les institucions catalanes, ha tingut «el goig de servir-les» al llarg de la seva vida, ha contribuït a «consolidar l'autogovern» de Catalunya i ha tingut l'«honor immens» de ser la primera dona que ha presidit el Parlament.

De Gispert també critica el «daltabaix exagerat» que hi va haver a conseqüència d'«un maleït tuit», així com les veus de la premsa que han fet campanya contra ella «tergiversant» el que ella havia escrit i «silenciant» les seves explicacions.

La piulada polèmica estava formada per un text de De Gispert que deia: «Per a tots vosaltres, per a aquells que desitgen que torni la dignitat a les nostres institucions», i anava acompanyada d'un muntatge presumptament anònim que utilitzava el logotip de l'Associació Catalana de Productors del Porcí (Porcat) i una notícia d'aquesta entitat sobre l'augment d'exportacions catalanes, dins d'un requadre negre encapçalat pels noms de polítics de Cs i el PP.

ERC titlla el tuit de desafortunat

Per la sevba banda, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va qualificar de «desafortunat» el tuit de l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert i va explicar que la seva formació estava «acabant de valorar» si donar suport a la moció del PSC que insta la cambra catalana a demanar al Govern de revocar la Creu de Sant Jordi que l'executiu de Quim Torra li va atorgar.

En roda de premsa, Vilalta va considerar que aquesta piulada «no té justificació», va subratllar que «no té res a veure amb els valors republicans» i va criticar que De Gispert «hauria de ser conscient del seu paper institucional». A pesar de tot això, la portaveu republicana va reiterar «la plena confiança en el president de la Generalitat i allò que vulgui decidir».

La consellera de Justícia, Ester Capella, i el de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, van criticar divendres el llenguatge usat per l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert al Twitter per referir-se a dirigents de PP i Cs, que va comparar amb porcs, però van deixar la decisió de retirar-li la concessió de la Creu de Sant Jordi en mans del president de la Generalitat, Quim Torra, que en té la competència.

El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, també va censurar el tuit de l'expresidenta del Parlament. «És un error greu. Són comportaments que no hauríem de tolerar en la nostra societat i al nostre projecte, que vol ser inclusiu i entendre la mà a tothom», va afirmar el president d'ERC al Parlament en declaracions a TVE dijous a la nit.