La Plataforma Científica Intergovernamental per a la Biodiversitat i els Ecosistemes, un organisme independent de l'ONU, va alertar ahir que hi ha «al voltant d'un milió d'espècies animals i vegetals en perill d'extinció al món».

En un darrer informe publicat ahir el grup d'experts va avisar que els ecosistemes estan «disminuint a un ritme sense precedents en la història».

L'anàlisi atribueix aquest deteriorament «directament» a l'activitat humana. En aquest sentit, per exemple, l'organisme constata l'increment de la pol·lució de plàstic als oceans i assegura que aquests representen una àrea «equivalent a la del Regne Unit» si s'agrupessin.

L'informe destaca que l'abundància mitjana d'espècies ha disminuït «almenys el 20%» des del 1900. Més del 40% d'espècies amfíbies, gairebé el 33% de coralls formadors d'esculls i més d'una tercera part de tots els mamífers marins estan amenaçats, segons l'estudi.

«La salut dels ecosistemes de la qual depenem nosaltres i totes les altres espècies s'està deteriorant més ràpidament que mai», va assegurar el president de l'organisme i científic, Robert Watson.

El panorama és menys clar per a les espècies d'insectes, però l'evidència disponible dona suport a una estimació temptativa que el 10% està amenaçat. Almenys 680 espècies de vertebrats han estat portades a l'extinció des del segle XVI i més del 9% de totes les races domesticades de mamífers utilitzats per a l'alimentació i l'agricultura es van extingir el 2016, amb almenys 1.000 races més amenaçades.

Per augmentar la rellevància política de l'informe, els autors de l'avaluació van classificar, per primera vegada a aquesta escala i basant-se en una anàlisi exhaustiva de l'evidència disponible, els cinc impulsors directes del canvi a la natura amb els majors impactes globals relatius fins al moment. Aquests culpables són, en ordre descendent: (1) canvis en l'ús de la terra i el mar; (2) explotació directa d'organismes; (3) canvi climàtic; (4) contaminació i (5) espècies exòtiques invasores.

L'informe assenyala que, des del 1980, les emissions de gasos d'efecte hivernacle s'han duplicat, i han elevat la temperatura global en almenys 0,7 graus centígrads, i que el canvi climàtic ja està afectant la naturalesa des del nivell dels ecosistemes fins al de la genètica. S'espera que els impactes augmentin en el futur. També constata que tres quartes parts del medi ambient terrestre han estat alterades per l'acció humana.