El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va titllar ahir d'«indecència intel·lectual» l'ús del terme presos polítics a l'acte de la Generalitat per commemorar l'alliberament del camp d'extermini de Mauthausen.

«Crec que és molt difícil trobar la paraula exacta però jo diria que és una indecència intel·lectual», va dir en declaracions recollides per diversos mitjans ahir després d'inaugurar la 8a Assemblea General de l'Observatori Iberoamericà de Seguretat Viària a Madrid.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va abandonar diumenge l'homenatge a les víctimes per les paraules de la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, que va qualificar els líders independentistes actualment tancats a Soto del Real de presos polítics i va recordar l'exconseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que va inaugurar la placa d'homenatge de la Generalitat a Mauthausen fa dos anys.

En declaracions als periodistes després d'abandonar l'acte, la ministra va dir que «qualsevol actuació o expressió d'exclusió xoca frontalment amb els valors que van sorgir d'aquest camp d'extermini».

La indecència és l'«exili»

Per part seva, la diputada electa de JxCat Laura Borràs va replicar al ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, que el que és indecent és que «un govern legítim estigui a la presó i a l'exili».

«Una indecència no només intel·lectual, també material perquè el 155 ho va fer possible. El PSOE ho va fer possible i aquesta és la més gran de les indecències», va afirmar.

En una roda de premsa, Laura Borràs va afirmar, sobre el fet que Delgado abandonés l'homenatge a les víctimes, que «cadascú decideix on vol ser i què és el que l'ofèn».