Un nadó prematur extrem nascut a les 24 setmanes de gestació que estava ingressat a la unitat de neonatologia de l'hospital Josep Trueta de Girona ha mort aquest diumenge afectat per una Klebsiella multiresistent. Es tracta del mateix bacteri que va causar la mort de dos nadons a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. Segons informa l'Institut Català de la Salut, al Trueta hi ha actualment dos infants, també prematurs, a qui han detectat la presència del bacteri però que no han emmalaltit. La unitat de neonatologia va declarar la presència d'un brot de Klebsiella pneumoniae al Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a Girona i ha extremat les mesures de control per reduir el risc de contagi i identificar el possible focus.

El nadó va morir diumenge al vespre per una infecció activa de Klebsiella pneumoniae multresistent. El nadó prematur extrem havia nascut a les 24 setmanes de gestació i estava ingressat a la unitat de neonatologia de l'hospital universitari de Girona. Segons informa l'ICS, l'infant va néixer amb 600 grams de pes i tenia una situació clínica "molt complicada"

Es tracta del mateix bacteri que va causar la mort de dos prematurs extrems a Vall d'Hebron. La Klebsiella és una bactèria que viu al tub digestiu, malgrat que una de les seves principals característiques és que es troba en qualsevol lloc al medi ambient i també a l'intestí de molts éssers vius. Entre els factors de risc de contraure la malaltia hi ha la prematuritat, fet pel qual les unitats de neonatologia són espais on es poden detectar brots per Klebsiella.

La unitat de neonatologia del Trueta va declarar la presència d'un brot de Klebsiella pneumoniae al Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut, que ha aplicat el protocol d'actuació.

La unitat de neonatologia ha extremat les mesures de control i prevenció per reduir el risc de contagi, detectar precoçment els nens portadors de Klebsiella, identificar possibles focus i fer el seguiment del brot amb professionals d'epidemiologia, medicina preventiva, neonatologia, obstetrícia i la direcció del centre.

Actualment hi ha ingressats dos nadons colonitzats, és a dir, infants a qui s'ha detectat la presència del bacteri però que no han emmalaltit. Des del 4 d'abril només s'ha registrat un cas nou, precisament el del nadó que va morir diumenge.

En un comunicat, la direcció del Trueta agraeix públicament la col·laboració i implicació tant dels professionals de la unitat com dels familiars dels nens que hi han estat ingressats.