El Govern va oficialitzar ahir la retirada de la Creu de Sant Jordi a l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, després que ella mateixa renunciés al guardó arran d'un tuit ofensiu contra Cs i PP, que la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va titllar d'«error desafortunat». De Gispert va remetre una carta al Govern en què lamentava la polèmica generada i expressava la seva disposició a renunciar a la condecoració que concedeix la Generalitat, un gest que immediatament va acceptar l'executiu català.

A la reunió d'ahir, el Govern de la Generalitat va acordar «corregir» el decret de concessió de la Creu de Sant Jordi que havia aprovat la setmana passada, per suprimir el nom de Núria de Gispert entre les 28 persones i 15 entitats guardonades.

Segons Budó, el tuit de l'expresidenta del Parlament que va motivar la polèmica «va ser un error que lamentem», un missatge «del tot desafortunat», que ella mateixa «de seguida va esborrar» perquè «es va adonar de la gravetat del fet».

En la seva carta, De Gispert va anunciar que posava la Creu de Sant Jordi a «disposició» del Govern de Quim Torra «per al que creguessin més convenient», fet que ha estat interpretat per Budó com una «renúncia» a aquest guardó, «un gest valent que l'honra». Per això, va «agrair» a De Gispert que hagi reflexionat «al voltant del seu tuit» i hagi intentat «allunyar» de la polèmica la Creu de Sant Jordi.

La decisió de «revocar, via decret, la concessió» de la Creu de Sant Jordi a De Gispert va ser adoptada «per unanimitat» a la reunió del Govern, va explicar la consellera.

De Gispert va desencadenar la polèmica la setmana passada en compartir un tuit amb un muntatge en què apareixia una informació presumptament difosa per l'Associació Catalana de Productors de Porcí, titulada «Catalunya augmenta les seves exportacions», i afegia sarcàsticament: «Girauta a Toledo. Arrimadas a Madriz. Millo a Andalusia. Dolors Montserrat a la UE». Al costat d'aquest muntatge, De Gispert havia escrit un comentari: «Per a tots vosaltres, per a aquells que desitgen que torni la dignitat a les nostres institucions». Hores després, l'Associació Catalana de Productors de Porcí va alertar en un altre tuit que «algun anònim ha utilitzat la imatge de Porcat per burlar-se del PP i de Ciutadans. Nosaltres no hi tenim res a veure. Ens sembla una gamberrada a la qual no s'ha de fer gaire cas».