L'Audiència de Barcelona ha acordat mantenir en llibertat provisional l'exprofessor de l'escola Maristes de Barcelona Joaquín Benítez, mentre no sigui ferma la sentència que el va condemnar a 21 anys i nou mesos de presó per haver abusat sexualment de quatre alumnes.

En una interlocutòria, la secció 21a de l'Audiència desestima la petició de la Fiscalia i de les acusacions del cas perquè s'enviï a la presó el pederasta confés, en entendre que Benítez ha complert fins ara sense incidències les mesures cautelars que se li han imposat, per la qual cosa correspon mantenir-lo en llibertat provisional. La sala considera que l'ingrés a la presó no és necessari atès que han resultat «eficaces» les mesures cautelars que se li van imposar el febrer del 2016, quan va comparèixer com a investigat davant de l'instructor: compareixences periòdiques a la comissaria i prohibició de sortir d'Espanya i de tractar amb menors, i també amb les víctimes.

Després de recordar que la presó no pot convertir-se en una «execució provisional» de la condemna perquè seria contrari a la llei, l'Audiència raona que Benítez ha complert «escrupolosament» les mesures cautelars imposades durant els tres anys d'instrucció del cas i ha comparegut davant la justícia «totes les vegades que ha estat cridat», malgrat que era «previsible» que acabés condemnat a penes de presó. A més, segons el tribunal, el processat va manifestar en la vista celebrada dilluns per decidir sobre el seu ingrés a la presó que «presta ajuda al seu germà, que té una minusvalidesa, i no té connexions amb altres països», arguments que van ser esgrimits per la seva defensa per descartar el risc de fuga del condemnat.

Per a l'Audiència de Barcelona, una vegada dictada la sentència, «decau pel seu propi pes el risc de destrucció o ocultació de proves», i en la vista celebrada dilluns «no s'ha posat de manifest» cap fet que aboni la hipòtesi que pugui tornar a delinquir.

Manuel Barbero, pare de la primera víctima que va denunciar abusos a l'escola Maristes, va afirmar ahir que recorreran la decisió. «Benítez és un perill per a la societat i per als menors», va dir Barbero en declaracions a la premsa. El pare de la víctima considera que «hi ha risc de fugida» i recorda que «hi ha hagut reiteració delictiva», ja que, segons ell, l'estiu del 2016, en plena fase d'instrucció, Benítez «va tenir un episodi amb un menor a la població de Terrades».