El PSC-Units i els comuns van retreure ahir al Govern que no hagi retirat la Creu de Sant Jordi a l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert i hagi hagut de ser ella qui posés a la disposició de l'Executiu aquesta distinció, i Cs va qualificar de «ridícules» les explicacions que ella ha donat.

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va lamentar en roda de premsa que hagi hagut de ser De Gispert qui hagi «forçat» el fet que se li retiri la distinció, i va afegir que el seu grup ja ha retirat la seva proposta de resolució que demanava retirar-li la Creu.

Va criticar que el Govern decidís premiar «una persona que s'ha caracteritzat per atiar l'odi amb comentaris xenòfobs» i va acusar el president de la Generalitat, Quim Torra, de menysprear el Parlament per voler premiar una persona que va ser reprovada per la Cambra.

Per part dels comuns, la seva portaveu al Parlament, Susanna Segòvia, va celebrar que finalment De Gispert no rebi la Creu, però va acusar el Govern d'haver «eludit les seves responsabilitats» no retirant-li la distinció després de la polèmica generada pel tuit i que hagi esperat que ella hi renunciés. Considera que De Gispert ha «salvat la imatge» del Govern i va insistir que la Creu s'hauria de donar a persones que cohesionen i fan avançar Catalunya, no a persones que exclouen i insulten, com creu que ha fet l'expresidenta.

El diputat de Cs Nacho Martín Blanco, per la seva banda, va sostenir que la renúncia de De Gispert és «vergonyosa» perquè, segons ell, no reconeix la gravetat dels tuits que va fer, per la qual cosa va qualificar les seves explicacions de ridícules i indignes.

Segons Martín Blanco, el caràcter xenòfob dels tuits de De Gispert és compatible amb els articles del president Torra i, en aquest sentit, no li sembla contradictori que el president de la Generalitat li volgués atorgar la Creu de Sant Jordi. El diputat de Cs considera que l'expresidenta del Parlament redueix la polèmica a un retuit «assumint molt poc les seves responsabilitats».

D'altra banda, Cs també va explicar ahir que ha demanat la compareixença de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, al Parlament perquè expliqui la posició del Govern sobre la denegació al registre de col·lectius de la UAB d'un grup d'estudiants constitucionalistes.