L'expresident del Govern Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministra María Dolores de Cospedal no van acudir ahir a la segona convocatòria de la comissió d'investigació del Parlament sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Els tres exmembres de l'Executiu central van ser citats en una primera ocasió per la cambra catalana el 30 d'abril i en aquell moment ja van justificar la seva absència emparant-se en un dictamen del Consell d'Estat (en el cas de Rajoy i Sáenz de Santamaría, que han remès aquesta vegada el mateix text al Parlament) o argüint arguments jurídics (així ho va fer Cospedal).

En la comissió hi participen parlamentaris de JxCat, ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP, mentre que han decidit no formar-ne part els diputats de Ciutadans, PPC i PSC-Units.

El president de la comissió d'investigació, Antoni Morral (JxCat), va informar ahir els diputats presents a la sessió que «elevarà» aquestes absències a la mesa del Parlament perquè aquesta «prengui les mesures que consideri pertinents».

Per al pròxim 4 de juny, d'altra banda, estan citats per la comissió presidida per Morral l'exministre d'Interior Juan Ignacio Zoido, l'exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo i l'excap de gabinet del Govern Jorge Moragas. Zoido i Millo ja han comunicat a la cambra catalana que no acudiran a la citació, mentre que de Moragas -actual ambaixador d'Espanya a les Filipines- el Parlament encara no n'ha tingut notícies.

L'article 59.6 de l'Estatut indica que «el Parlament pot crear comissions d'investigació sobre qualsevol assumpte de rellevància pública que sigui d'interès de la Generalitat» i que «les persones requerides hi han de comparèixer obligatòriament». L'article 68 del reglament del Parlament asse-nyala que si el compareixent no hi acudeix «la cita s'ha de reiterar per comparèixer tres dies després, o un dia després si es va acordar la seva urgència». Si no es presenta la persona citada tampoc després d'aquest segon requeriment, segons el mateix article, «la mesa del Parlament ha d'informar el Ministeri Fiscal per substanciar la responsabilitat penal que pugui concórrer». Finalment, l'article 502 del Codi Penal avisa que els qui «havent estat requerits en forma legal i sota advertiment» no acudeixin davant comissions d'investigació de les Corts Generals o d'un parlament de comunitat autònoma «seran castigats com a reus del delicte de desobediència». «Si el reu fos autoritat o funcionari públic, se li imposarà a més la pena de suspensió d'ocupació o càrrec públic per temps de sis mesos a dos anys», afegeix el text.