La consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, va aplaudir ahir la «trajectòria i dignitat» de l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, després de la polèmica sorgida després que el Govern acordés atorgar-li la Creu de Sant Jordi i, més tard, decidís revocar aquest acord.

Ho va dir en una interpel·lació del PP en el ple del Parlament, en la qual la diputada popular Esperanza García va criticar la decisió del Govern de donar-li a De Gispert la distinció, perquè va ser reprovada per la Cambra catalana pels seus polèmics tuits, que va qualificar com a xenòfobs. García va criticar que el Govern hagi «devaluat» els premis de la Generalitat perquè, al seu judici, els lliuren a persones properes a l'independentisme, i també ha tirat en cara que s'hagi premiat al futbolista Leo Messi, qui està condemnat per evasió fiscal.

Vilallonga va contestar que s'hauria de fixar que tots els presidents del Parlament rebin la Creu de Sant Jordi «d'ofici» en finalitzar el seu càrrec, com diu que fan a França. La consellera també va acusar el PP de criticar la distinció de De Gispert i va reivindicar que el Govern atorga els premis basant-se en uns criteris comunitaris, cívics, plurals i de qualitat. «No acceptarem que la política de premis pugui ser neutralitzada per un relat que ha estat deformat», va avisar.

D'altra banda, el Parlament va rebutjar la petició de Cs perquè el president de la Generalitat, Quim Torra, comparegui al ple del Parlament per donar explicacions sobre la decisió d'atorgar la Creu de Sant Jordi a l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert. Només els diputats del PPC van fer costat a Cs, mentre que la resta de grups, JxCat, ERC, comuns, PSC i la CUP hi van votar en contra.

El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va demanar la paraula per demanar l'alteració de l'ordre del dia per incloure la compareixença de Torra. Després de perdre de la votació, Carrizosa va lamentar que la majoria dels grups de la cambra votés en contra la compareixença de Torra i que es decidís donar una medalla a «una persona que ha fet comentaris xenòfobs».