El Govern de l'Iran ha comunicat a la Xina, Rússia, França, el Regne Unit i Alemanya que deixarà de complir alguns dels compromisos que es contemplen en l'acord nuclear signat el 2015 si no fan més esforços per protegir la República Islàmica de les sancions imposades pels Estats Units des de l'abandonament del pacte fa ara un any.

El president de l'Iran, Hassan Rouhani, va assegurar ahir que el règim dels aiatol·lans reprendrà les activitats d'enriquiment d'urani d'alt nivell si la resta de països signataris de l'acord (el Regne Unit, França, la Xina, Rússia i Alemanya) no compleixen en el termini de 60 dies la seva promesa de protegir els sectors petrolier i bancari de l'Iran davant de les sancions nord-americanes.

Després del missatge de Rouhani, la ministra de Defensa de França, Florence Parly, va advertir a la República Islàmica que afrontarà més sancions si no compleix els compromisos contemplats en el pacte signat el juliol del 2015.

Les tensions han augmentat coincidint amb el primer aniversari de l'abandonament del pacte nuclear per part dels Estats Units, una decisió adoptada pel president nord-americà, Donald Trump, el qual va considerar que l'Iran no estava complint els seus compromisos nuclears i que ha de parar el desenvolupament del seu programa de míssils i ha d'abandonar la seva influència en conflictes de la regió del Pròxim Orient.

Des de la sortida de l'acord, el Govern nord-americà ha reactivat les sancions contra la República Islàmica i ha ordenat als països d'arreu del món que deixin de comprar petroli iranià o afrontaran sancions per aquestes compres.

Tornar a negociar

En un discurs difós per la cadena de televisió estatal iraniana, Rouhani va dir que ha enviat un missatge a la resta de països signataris de l'acord nuclear per avisar-los que la República Islàmica reduirà alguns dels seus compromisos contemplats en el pacte, com el de deixar de vendre urani enriquit i aigua pesada a altres països.

«Si els cinc països vénen a la taula de negociació i aconseguim un acord i ells protegeixen els nostres interessos en els sectors bancari i del petroli, tornarem a la casella de sortida», va afirmar el mandatari iranià.

Rouhani va advertir que hi haurà una ferma resposta si el programa nuclear iranià es porta al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, tot i que va afirmar que l'Iran està preparat per a unes negociacions. «El poble iranià i el món haurien de saber que no és el final de l'acord nuclear», va dir el mandatari iranià. «Aquestes accions van en línia amb l'acord nuclear», va assenyalar.

Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors iranià, Mohammad Yavad Zarif, va dir que, després d'«un any de paciència», l'Iran ha aturat «les mesures que els Estats Units ha fet impossible que continuessin». El cap de la diplomàcia iraniana va assegurar que els cinc països de l'acord nuclear amb l'Iran tenen una «finestra estreta» per poder mantenir el pacte.

Els inspectors de les Nacions Unides han afirmat que l'Iran ha seguit complint l'acord nuclear des de la retirada unilateral del pacte per part dels Estats Units.