El president de la Generalitat, Quim Torra, va instar ahir Pedro Sánchez a obrir la nova legislatura reprenent el «diàleg» sobre Catalunya, en entendre que aquest és el «mandat claríssim» que els ciutadans espanyols van expressar a les urnes el passat 28 d'abril.

En la primera sessió de control al president després de les eleccions generals del 28A, en el ple del Parlament, Torra va recórrer a una metàfora escaquista per suggerir a Sánchez que no deixi aparcada la qüestió catalana. «Als que els agrada jugar a escacs saben que hi ha una famosa obertura, l'obertura catalana, que és la que nosaltres esperem que faci el president Sánchez. Que sàpiga escoltar bé què han votat els ciutadans espanyols, que han votat tornar allà on ells ho van deixar, a la taula del diàleg», va plantejar. Segons Torra, si Sánchez opta per «aquesta obertura catalana, i no per l'obertura a no fer res, segur que ens en sortirem».

Després que el portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, protestés per «l'intent d'impugnar la candidatura» de Carles Puigdemont a les eleccions europees i denunciés una «gran campanya» contra Torra, que declararà el 15 de maig per la polèmica sobre els llaços grocs en edificis públics, el president va afirmar que «la justícia espanyola no és que estigui en hores baixes, és que ha baixat a sota del tot».

«El seu prestigi és inexistent», va opinar Torra, que va acusar el ministeri d'Afers Estrangers, amb Josep Borrell al capdavant, de «gastar-se milers de milions d'euros» en «xiringuitos» per poder «remuntar» la imatge d'Espanya a l'exterior. Segons Torra, l'Estat «malgasta i malversa diners» per «poder treure el cap» davant el «desgavell de la justícia espanyola».

Mentrestant, el diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral, en el seu últim ple al Parlament abans de prendre possessió de l'escó al Congrés que va obtenir el 28-A, va acusar l'Estat de «venjar-se» de tots aquells càrrecs independentistes implicats en l'1-O.

En un moment de la seva intervenció a la sessió de control, es va adreçar a la bancada de Ciutadans per reprotxar-los que, malgrat obtenir «zero senadors a Catalunya» a les eleccions del 28-A, s'hagin ofert a Pedro Sánchez per aplicar l'article 155 de la Constitució amb la finalitat de «suprimir l'autogovern» català. Quan Gómez del Moral va cridar a la calma els diputats de Cs, la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, va protestar davant el president del Parlament, Roger Torrent, per la doble mesura que utilitza a l'hora de moderar els debats parlamentaris.

Torra, per cert, va protagonitzar el moment més tens de la sessió en el seu últim duel parlamentari amb Arrimadas, abans que la líder de Cs a Catalunya passi a ser diputada al Congrés. «Sent aquest silenci, senyora Arrimadas?», va preguntar en to irònic Torra des del seu escó, després de deixar passar cinc segons sense dir res, emulant Albert Rivera en un dels debats entre aspirants a la Moncloa en la campanya del 28-A. «Aquest silenci és allò que queda del seu pas pel Parlament: el no- res», li va etzibar.