La Fiscalia del Tribunal Suprem va oposar-se ahir a deixar en llibertat els parlamentaris electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Tull, Josep Rull (Congrés) i Raül Romeva (Senat) i tampoc considera que el Suprem hagi de demanar autorització a les cambres (suplicatori) per continuar el procediment judicial contra ells. En l'escrit argumenta que aquest permís s'ha d'usar per «iniciar procediments» contra electes i no per quan un judici ja està en marxa. La Fiscalia no es pronuncia sobre si el 21 de maig han de sortir de la presó per anar presencialment a les sessions constitutives de les cambres per prendre possessió de l'escó.

Fonts fiscals apunten que en l'escrit de defensa no es demanava explícitament i que aquest permís el podria donar directament la sala.

El ministeri públic considera que amb el judici «a prop d'acabar» s'han de «reforçar» les mesures per garantir que s'acaba i que això passa per mantenir-los empresonats.

La Fiscalia ha emès un informe en què s'oposa a deixar en llibertat els cinc electes que estan empresonats i sent jutjats al Tribunal Suprem. Les seves defenses -exercides per Jordi Pina i Andreu van den Eynde- van demanar dimecres que poguessin sortir lliures provisionalment per exercir el càrrec al·legant que calia respectar els seus drets polítics.

Suplicatori

Així mateix, demanaven al Suprem que tramités el suplicatori a les cambres i, tot i no demanar-ho directament, ja apuntaven que -segons la seva interpretació de la llei- els tràmits obligarien a suspendre el judici. En l'escrit de les defenses, també fan referència a la necessitat que el 21 de maig siguin presencialment a les cambres per acatar la Constitució i prendre possessió del càrrec, ja que el reglament de Congrés i Senat així ho articulen.

Fonts de la Fiscalia apunten que no hi ha cap resposta sobre això perquè les defenses no ho van demanar explícitament a la part final del seu escrit però que es podria donar el cas que la sala ho autoritzés directament, sense necessitat que la Fiscalia s'hi pronunciï.