JxCat, ERC i la CUP han forçat que la designació del líder del PSC, Miquel Iceta, com a senador autonòmic no segueixi el procediment d'urgència que culminaria avui, per la qual cosa s'haurà de votar en un ple específic, que la Junta de Portaveus del Parlament ha fixat per al dimecres 15 de maig.

Fonts parlamentàries han explicat que la resta de grups -PSC, Cs, PP i comuns- estaven d'acord amb agilitar els tràmits perquè el nomenament d'Iceta es pogués votar aquest mateix dijous, per impedir així la convocatòria d'un ple durant la campanya de les eleccions municipals i europees del 26-M.

El líder dels socialistes catalans, per qui Pedro Sánchez aposta com a nou president del Senat, haurà d'aprofitar aquest marge d'una setmana per assegurar-se els suports necessaris per al seu nomenament, que ara com ara no estan garantits.

JxCat, sense pressa

No obstant això, la portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis, va destacar en declaracions als periodistes que la seva formació entén que «no concorre cap mena d'urgència» per convocar un ple en 24 hores que serveixi per triar Iceta per al Senat, que va recordar que va ser la cambra que va autoritzar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. En aquest sentit, va afirmar que JxCat defensa «la sobirania del Parlament» i, per tant, vol que la cambra catalana segueixi els procediments habituals per a l'elecció d'un senador per designació autonòmica amb «normalitat».

En qualsevol cas, el líder dels socialistes catalans haurà d'aprofitar aquest marge d'una setmana per assegurar-se els suports necessaris per garantir el seu nomenament, que ara com ara no estan assegurats, excepte en el cas dels comuns, que han afirmat que votaran «sí».

ERC no hi votarà a favor

El primer en avançar algun detall sobre el sentit del seu vot va ser ERC, que a mitja tarda va anunciar que, en el context actual, la seva formació no votarà a favor de la designació d'Iceta.

Més tard s'hi van sumar fonts de JxCat, que van suggerir que «no veuen motius» per donar suport al nomenament d'Iceta, mentre que Cs i la CUP van manifestar que encara no tenen decidida la seva postura sobre aquest tema.

Amb tot, la votació sobre la designació d'Iceta coincidirà en el calendari amb la declaració del president de la Generalitat, Quim Torra, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per desoir l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs dels edificis públics.