L'exsecretari general del PSOE i exvicepresident del Govern Alfredo Pérez Rubalcaba es troba en un estat d'«extrema gravetat», segons l'últim comunicat mèdic emès per l'Hospital Puerta de Hierro de Majadahonda, en el qual està ingressat des de dimecres a la tarda després de patir un infart cerebral (ictus).

L'exdirigent socialista és a la unitat de vigilància intensiva (UCI) de l'esmentat centre hospitalari, i en el comunicat mèdic de dijous al migdia l'hospital va comunicar que «per desig exprés de la família» no facilitaran més informació sobre el seu estat de salut.

Rubalcaba va ser atès dimecres a la tarda pels serveis d'emergència de la Comunitat de Madrid, després de rebre una trucada poc després de les sis de la tarda des del domicili del polític a Majadahonda, on va ser atès. Després d'una primera inspecció, els sanitaris del Summa van traslladar Rubalcaba a l'Hospital Puerta de Hierro.

Una vegada al centre hospitalari, se li va aplicar «el protocol diagnòstic i terapèutic habitual» per als casos d'infart cerebral o ictus, i dimecres a última hora de la nit va quedar ingressat a l'UCI després d'haver estat intervingut quirúrgicament.

Després de conèixer-se la notícia, a més de la seva dona Pilar i els seus nebots, van acudir al centre hospitalari per interessar-se pel seu estat diversos membres de la família socialista, com el que va ser secretari d'Organització del PSOE durant els anys de Rubalcaba al capdavant del partit, Óscar López Águeda. També hi van anar el secretari d'Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, l'exsecretari d'Estat per a l'Esport i exlíder del PSOE madrileny Jaime Lissavetzky, l'excap de premsa de Rubalcaba Lourdes Camino i l'exdirector de Comunicació del PSOE Rodolfo Irago.

Viatge de tornada

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va arribar minuts abans de les vuit del vespre de l'hospital on està ingressat l'exvicepresident del Govern espanyol. Sánchez va avançar el seu retorn des de Romania, país en el qual participava a la cimera informal de líders de la UE, precisament a causa de l'estat preocupant de Rubalcaba.

Sánchez va voler interessar-se pel seu estat de salut i acompa-nyar la seva família en aquests moments, van informar fonts del palau de la Moncloa.

Allà hi havia ja altres membres de la direcció del PSOE, com la número dos, Adriana Lastra, o el secretari d'Organització, José Luis Ábalos. Al llarg del dia també van anar arribant al centre figures destacades del socialisme, com els expresidents del Govern Felipe González o José Luis Rodríguez Zapatero.

El ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va retre «un just agraïment i record» a Rubalcaba per la «intel·ligent» tasca que va desenvolupar en un «moment decisiu» per a «la derrota» d'ETA, i va mostrar el seu desig que el seu ingrés a l'hospital, després de patir un ictus, «quedi en un ensurt».

El ministre va recordar que fa escassos dies, el 3 de maig, es va complir un any de l'anunci de la dissolució definitiva de l'organització terrorista, després que el 20 d'octubre del 2011 comuniqués la finalització de la seva activitat.