L'exvicepresident del Govern, exministre i exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba va morir ahir a l'Hospital Puerta de Hierro de Majadahonda (Madrid), dos dies després d'haver tingut un infart cerebral.

«Ens acaba de deixar el nostre company Alfredo Pérez Rubalcaba. No tenim paraules i estem trencats de dolor», va escriure ahir el PSOE en el seu compte oficial de Twitter. «Ens deixa un home bo i brillant en tots els sentits. Ens deixa un home d'Estat que va treballar per la pau i el benestar de tots i totes», afegeix el missatge.

La mort d'Alfredo Pérez Rubalcaba ahir al migdia a Madrid suposa l'adeu a un dels protagonistes de la vida política espanyola dels últims 35 anys, en els quals va ser alt càrrec governamental, diputat durant 21 anys, ministre, vicepresident, líder del PSOE i candidat a la presidència del Govern.

Rubalcaba va abandonar la primera línia política el 2014 després del mal resultat que va tenir el seu partit a les eleccions europees i ara es dedicava a fer classes a la universitat.

Flagell d'adversaris polítics i hàbil parlamentari, va ser una de les figures centrals de la política espanyola dels governs de Zapatero. Va ser negociador de l'Estatut i ministre d'Interior quan ETA va anunciar el final de la seva «activitat armada», el 2011. El seu últim servei, com a líder del PSOE, va ser pilotar amb el llavors president del Govern, Mariano Rajoy, l'abdicació del rei Joan Carles.

Tot i que va néixer a Solares (Cantàbria) el 1951, Rubalcaba va viure des de la seva infància a Madrid. Al col·legi Virgen del Pilar -el mateix per on van passar Javier Solana o José María Aznar- hi va fer amics com Jaime Lissavetzky, amb el qual després compartiria activitat política. Una lesió el va apartar de les pistes d'atletisme, en què presumia d'haver baixat dels 11 segons en els 100 metres.

Com a doctor en Química Orgànica, va obtenir plaça de professor titular a la Universitat Complutense de Madrid, la mateixa a la qual va tornar el 2014, quan es va retirar de la política.

Capella ardent

El Congrés dels Diputats va obrir ahir de 2/4 de 9 del vespre a les 10 la capella ardent de l'exlíder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, mort als 67 anys. Avui romandrà oberta de 9 del matí a 2 de la tarda.

S'espera que companys del PSOE, del Govern i altres personalitats de l'Estat i del món de la política desfilin per la cambra baixa per acomiadar el polític socialista. La capella ardent de Rubalcaba oberta estarà oberta a tots els ciutadans.