L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va assegurar ahir a Eslovènia que no dona suport al socialista Miquel Iceta perquè sigui designat senador pel Parlament català.

«Iceta va votar la meva suspensió com a diputat del Parlament català, per tant, és bastant estrany que qui vota la suspensió de forma absolutament il·legal i il·legítima d'un diputat a mi em demani que li doni suport», va dir Carles Puigdemont a la capital d'Eslovènica, Ljubljana, on va participar ahir en una conferència organitzada per una fundació de l'expresident eslovè Milan Kucan.

«Jo no estic en condicions de donar-li suport. Però això ho ha de preguntar al meu grup al Parlament català», va dir per acabar el dirigent independentista.

El ple en què es votarà la designació com a senador d'Iceta, primer secretari del Partit Socialista de Catalunya (PSC), es va convocar per al pròxim 16 de maig, sense que encara s'hagi aclarit si té els suports necessaris de la resta de grups parlamentaris.

Mentrestant, la diputada de JxCat i alcaldable de facto per Barcelona, Elsa Artadi, va exigir ahir al PSOE un «gir definitiu» en el seu enfocament sobre Catalunya i va alertar que el seu grup parlamentari no votarà a favor de la designació d'Iceta com a senador «només perquè sigui català».

«Albert Rivera (líder de Ciutadans) també és català i no el votaríem», va dir la diputada de JxCAT, que va insistir a criticar aquest mena de «xantatge que, perquè és català, tots en massa l'hem de votar».

El Govern d'Espanya no té «un pla B» si no reïx la proposta de Miquel Iceta per presidir el Senat i, de fet, espera que el veto que ERC ha posat al candidat de Pedro Sánchez se superi amb el diàleg que els socialistes estan determinats a seguir intentant en la propera legislatura.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra d'Educació i portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá, va esperar i confiar que aquest «bloqueig ben estrany» anunciat per la formació republicana després que es conegués l'elecció d'Iceta (al qual es va sumar posteriorment Ciutadans per boca del seu líder a Madrid, Ignacio Aguado) «se superi».

Celaá va recordar que «els usos i costums» en l'elecció dels senadors de designació autonòmica (diferents dels elegits directament a les urnes) estableixen que cada partit proposa els senadors que li toquin per la quota autonòmica sense que la resta de formacions polítiques s'hi oposin.