A 48 hores de l'inici de la campanya electoral de les eleccions autonòmiques i municipals, el president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, va sorprendre ahir amb la seva aposta per Miquel Iceta com a president del Senat per potenciar la representació territorial de la cambra, segons fonts socialistes.

Així, amb aquesta decisió, Sánchez hauria fet un gest de complicitat al diàleg a Catalunya i es desmarcaria encara més de l'aplicació de l'article 155, del qual segueix fent cavall de batalla el líder de Cs, Albert Rivera.

El primer a manifestar la seva inquietud, no obstant això, va ser el president del PP, Pablo Casado: «Si el president del Senat, que ha d'aplicar l'article 155, és el que ha dit que hi haurà una consulta sobre independència a Catalunya d'aquí a deu anys, em deixa molt preocupat», va dir.

Iceta, que accedirà al Senat per designació autonòmica, té pensat compatibilitzar ara per ara la presidència d'aquesta cambra amb el seu escó al Parlament i amb els seus càrrecs de primer secretari dels socialistes catalans i president del grup parlamentari socialista, donada la «incertesa» política a Catalunya, segons fonts del PSC.

La majoria absoluta dels socialistes al Senat després dels comicis del 28 d'abril garanteix l'elecció d'Iceta a la sessió constitutiva de la cambra alta el 21 de maig, mentre que al Congrés continuen els contactes per acordar la composició d'una mesa «progressista», en què els de Sánchez no preveuen donar cabuda a ERC ni al PNB. El PSOE té previst nomenar tres dels seus nou representants, entre ells el que ocuparà la presidència, mentre que Unides Podem, PP i Cs tindrien dos membres cadascun. Els contactes amb altres grups els va iniciar aquest dimarts la número dos del partit i portaveu parlamentària la legislatura passada, Adriana Lastra, després que el president Pedro Sánchez acabés la seva ronda a la Moncloa amb els líders del PP, Pablo Casado; Cs, Albert Rivera, i Unides Podem, Pablo Iglesias.