La gran heroïna de la lluita mundial contra els estralls del canvi climàtic és una adolescent sueca de 16 anys anomenada Greta Thunberg. Diagnosticada amb la síndrome d'Asperger, el seu coratge i tenacitat l'han convertit en una figura mundial en només sis mesos en col·locar-se al capdavant d'una mobilització juvenil global per combatre les catàstrofes ecològiques. Lluita pel seu futur: pel futur de tots. El seu missatge és dramàtic: «La nostra casa està en flames». I si no combatem l'incendi com cal, la seva generació i les generacions que vinguin heretaran cendres i ruïnes. La seva veu no crida en el desert: convidada a estar present al Fòrum Econòmic Mundial de Davos i a la Conferència sobre Canvi Climàtic de l'Organització de les Nacions Unides, va cantar les quaranta a la Unió Europea i està nominada al Nobel de la pau 2019.

El seu missatge a Davos va ser electritzant. Va recordar als poderosos dirigents allà presents que falten només dotze anys perquè el canvi climàtic sigui inevitable. I va llançar a terra els draps calents: «No vull que tingueu esperances, vull que entreu en pànic. Vull que sentiu la por que sento cada dia i després vull que actueu».

Greta Thunberg no és políticament correcta perquè el món no pot perdre el temps amb posicions correctes i prudents. Necessita rebels amb causa, no derrotistes a foc lent. Les flames no parlen el llenguatge de Versalles. Des del principi va posar en marxa mesures urgents, com la vaga escolar que va liderar amb el seu impermeable groc i la seva pancarta de cartró. Un 20 d'agost es va plantar al centre d'Estocolm a falta de 20 dies per a les eleccions generals a Suècia. Davant de la façana del Riksdag, el Parlament suec, va fer un crit silenciós que s'escolta a tot el món. I va repetir l'escena. Fins a set hores asseguda. Cada divendres. Milers de joves van acceptar el seu missatge desesperat i el seu perfil d'Instagram va reclutar més d'un milió de seguidors. I creixent. Aparentment fràgil i vulnerable, els seus primers gestos no van calar entre els seus companys.

Van ser inútils els intents de minimitzar-la pels que es van veure amenaçats per les seves iniciatives. Una joveneta amb diagnòstic d'Asperger intentant ser una mena de Joana d'Arc contra l'apocalipsi ecològica? Messianisme més propi d'una youtuber emfàtica i inofensiva, van pensar. I Greta els va posar al seu lloc: «Vostès diuen que estimen els seus fills sobre totes les coses, i els estan robant el futur davant dels seus ulls», va sentenciar. I els va enviar una llista d'objectius irrenunciables: guerra al consumisme ferotge, batalla contínua contra les emissions de gasos contaminants, posar fi a la desaparició d'espècies animals i vegetals, i prioritzar les mesures per aturar l'escalfament global sobre les polítiques de creixement econòmic pur i immadur.