La ministra de Política Territorial, Mertixell Batet, va reclamar ahir que el Parlament voti Iceta com a senador perquè després pugui presidir el Senat, i va carregar contra ERC i Cs, als quals va acusar de fer «la mateixa pinça de sempre» en contra del diàleg i la cerca de solucions.

En un acte de campanya del PSC de Barcelona, va lamentar que aquests dos partits «trenquen radicalment el mínim sentit institucional» a causa de no garantir els vots a Iceta, i va recordar que ERC i Cs van votar a favor dels seus respectius candidats a senadors per designació autonòmica l'última vegada que es van votar al Parlament.

Es va referir a l'última votació que es va produir al Parlament de senadors de designació autonòmica, el 4 de maig de 2018. En aquesta, els candidats de tots els partits van tirar endavant amb el vot a favor de tots els grups excepte les quatre abstencions dels diputats de la CUP.

Així, va reivindicar que el Parlament sempre ha votat els senadors que li correspon designar, per un mecanisme de cortesia parlamentària, és a dir, que els partits no posen obstacles als candidats siguin els qui siguin, i va lamentar que és «la primera vegada» que hi ha problemes amb un nom.

«Xantatge i mercadeig»

Va exigir al conjunt dels partits catalans, i especialment a ERC i a Cs, que abandonin l'actitud de «xantatge i mercadeig» i permetin que Iceta sigui senador i president del Senat, cosa que per a la ministra seria una excel·lent notícia i una expressió de pluralisme i democràcia.

Va considerar que aquells que estan posant traves perquè Iceta sigui senador estan utilitzant les institucions públiques de «manera partidista i posant-les al servei de les seves causes», quan, al seu judici, les institucions haurien d'estar al servei de la societat.

«Quan es fa aquest ús partidista de les institucions s'està danyant la democràcia, s'està deformant la democràcia», va afegir Batet sobre la designació d'Iceta com a senador, pas imprescindible perquè després pugui presidir el Senat.

Batet va defensar que la proposta del president del Govern, Pedro Sánchez, que Iceta sigui president del Senat és una oportunitat que no es pot deixar passar. «Seria indiscutiblement bó per a Catalunya que un català presideixi la Cambra territorial del nostre país», va comentar.

Va concloure que, mentre el PSC i el PSOE són partits que cerquen el diàleg i solucions proposant Iceta com a president del Senat, ERC i Cs són «partits que viuen del conflicte i que se senten còmodes en el conflicte», encara que uns siguin independentistes i els altres contraris a la independència.

Dijous d'aquesta setmana el Parlament ha convocat un ple específic per votar si Iceta ha de ser senador o no i, ara com ara, només PSC i comuns han garantit els seus vots, mentre que la CUP ja ha dit que hi votarà en contra, i ERC, JxCat, PP i Cs no han garantit el seu suport.