Estat Islàmic ha iniciat la tasca per compensar les derrotes militars que van ensorrar el seu projecte de califat amb una renovada campanya d'expansió extramurs de Síria i l'Iraq, la seva gènesi. L'organització gihadista ha creat recentment una nova sucursal de la seva xarxa internacional a l'Índia. La irrupció de Wilaya de Hind va ser anunciada en un comunicat de la seva agència de notícies Al Amaq, que a més va informar de la primera acció atribuïda al grup: Les escaramusses entre presumptes militants de l'Estat Islàmic i les forces de seguretat índies a Amshipora, un poble del sud del Caixmir habitat per unes 1.700 persones. Segons va explicar la policia local, a l'incident registrat divendres passat va perdre la vida Ishfaq Ahmed Sofi, un militant de 34 anys que havia jurat lleialtat l'autoproclamat califa Abu Bakr al-Bagdadi.

Ahmed havia aparegut recentment a la propaganda de l'IS instant a realitzar la gihad al país asiàtic i actuava com a comandant de l'Estat Islàmic a Jammu i Caixmir, l'estat indi en què ha fixat la seva zona d'actuació el nou grup. Es tracta d'una àrea disputada entre l'Índia i el Pakistan, protagonistes de dues guerres, amb una destacada presència de fidels musulmans. A la vall del Caixmir, el 95% de la població és musulmana, mentre que altres districtes compten amb majoria hinduista i budista.

Fins ara, els acòlits d'Al Bagdadi efectuaven les seves escomeses en aquesta zona de l'Índia sota el paraigües de la batejada com a Província de Khorasan, una branca de l'Estat Islàmic sorgida al gener de l'any 2015 entre el Pakistan i l'Afganistan amb la clara intenció d'atreure militants desencantats dels talibans.