La Fiscalia General de Suècia va anunciar ahir la decisió de reobrir la investigació preliminar contra el fundador de Wikileaks, Julian Assange, per les acusacions de violació que pesen contra ell, un cas que va ser arxivat el 2017.

La vicefiscal general sueca, Eva-Marie Persson, va explicar que la decisió ha estat adoptada perquè «encara hi ha raons provables», segons la cadena de televisió sueca SVT. El redactor en cap de Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, va afirmar que la reobertura del cas «donarà a Julian una oportunitat de netejar el seu nom», segons l'agència de notícies Reuters. «Des que Julian Assange va ser arrestat l'11 d'abril del 2019 hi ha hagut una considerable pressió política sobre Suècia perquè reobri la investigació, però sempre hi ha hagut pressió política al voltant d'aquest cas», va indicar.

El cas va ser arxivat el 2017 a causa de la impossibilitat de continuar amb les perquisicions per la reclusió del periodista australià a l'ambaixada de l'Equador a Londres. La possibilitat de reactivar la investigació es va plantejar l'11 d'abril per la decisió del Govern de l'Equador de retirar a Assange l'asil polític, la qual cosa va permetre que les autoritats britàniques el detinguessin.

Assange es va refugiar per aquesta denúncia de violació. El fundador de Wikileaks temia ser detingut al Regne Unit, on era en aquell moment, extradit a Suècia i finalment entregat als Estats Units, que el busca per publicar milers de documents classificats sobre les guerres a l'Iraq i l'Afganistan.