La Xina ha decidit augmentar els aranzels sobre part dels 60.000 milions de dòlars (53.284.000 d'euros) en productes importats des dels Estats Units que prèviament ja havien estat gravats, va anunciar ahir el ministeri de Finances del país asiàtic en un comunicat.

Pequín va prendre aquesta mesura com a resposta a la decisió dels Estats Units d'elevar del 10% al 25%, des de divendres passat, els aranzels a productes xinesos importats per valor de 200.000 milions de dòlars (177.615.000 d'euros).

Segons l'opinió de l'Executiu de Xi Jinping això «malmet» els interessos de les dues parts i no ajuda a resoldre les diferències comercials entre els dos països.

Així, per «defensar» el sistema de comerç multilateral i els seus «legítims drets i interessos», la Xina ha decidit elevar els gravàmens sobre una llista de 2.493 productes importats des del país nord-americà.

Els nous aranzels aniran des del 5% fins al 25% i començaran a aplicar-se a partir del pròxim 1 de juny.

D'aquesta manera, Xi Jinping ha decidit ignorar les advertències que ahir al matí va llençar el president dels Estats Units, Donald Trump.

Amenaces de Trump

En un missatge publicat en el seu compte oficial de la xarxa social Twitter, Trump havia avisat Pequín que no respongués a la pujada d'aranzels dels Estats Units o la situació «empitjoraria». El president nord-americà també va alertar que la Xina serà «danyada greument si no aconsegueix un acord».

Donald Trump i Xi Jinping tenen previst reunir-se durant la cimera del G-20 al Japó a final de juny. A la cita, tots dos mandataris abordaran el conflicte comercial, segons va avançar diumenge l'assessor econòmic de la Casa Blanca, Larry Kudlow.