La Guàrdia Civil va colpejar manifestants que l'1-O estaven amb les mans enlaire i sense previ avís a l'escola Joventut de Callús, segons ha relatat aquest dimarts al Tribunal Suprem l'advocada bagenca Sílvia Carmona, que aquella jornada era al centre per " ajudar i observar". La lletrada també ha contradit el testimoni d'un agent que va assegurar davant els jutges que va rebre un cop als testicles per part d'un dels concentrats.

Segons Carmona, que ha començat responent les preguntes de Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, la Guàrdia Civil va desplaçar a Callús uns 120 agents. A les portes de l'escola, un dels responsables va tenir una conversa "molt curta" amb l'alcalde, Joan Badia, que els va demanar si tenien una ordre judicial. La resposta va ser que "sí" que en tenien, però "de paraula". Aquesta va ser, ha relatat la bagenca, "l'única advertència que es va fer a les persones concentrades".

La intervenció policial va començar amb el batlle caient per terra. "Van colpejar l'alcalde i el van tirar a terra", ha dit, i ha afegit que va ser aleshores quan va sentir "els dos únics insults de tota la protesta, dues vegades fills de puta".

Els votants, inclosa ella, "vam aixecar les mans amunt i vam estar tota l'estona així fins que els agents van entrar a l'interior de l'escola". Mentre intentaven passar i sense avisar la gent que desallotgés la zona, "van començar a colpejar la gent amb porres i amb els escuts". Aleshores es va produir la que considera la primera "agressió significativa", quan a una dona la van colpejar fort. "L'agent va partir l'escut picant-li l'esquena", ha relatat.

Quan els guàrdies civils van ser a l'interior de l'escola "es van sentir crits molt forts", ha recordat Carmona, i es va avisar el SEM. Els agents, però, "no els van deixar entrar" ni tampoc a una doctora que es va acreditar.

Coincidint amb la sortida de la comitiva judicial, també van anar sortint manifestants amb les mans enlaire. La lletrada del Bages ha afirmat que els agents els van empènyer i als qui van caure a terra els van tirar puntades de peu. També ha narrat altres "agressions", com les patides per un grup de "4 o 6 persones que resistia pacíficament. "Hi ha gravacions que demostren que van ser colpejats de mala manera; a una senyora la van arrossegar", ha denunciat. En total, xifra en una quinzena els informes de lesions.

Amb tot, ha assegurat que "no hi va haver cap agressió" per part dels manifestants i ha negat rotundament el testimoni d'un agent que afirma haver rebut un cop als testicles aquell dia a Callús. "He examinat moltes imatges i no he vist cap agressió", ha explicat, i ha intentat justificar la lesió afirmant que durant l'actuació de la Guàrdia Civil "els agents estaven molt junts entre ells i les porres i els escuts els tenien a tocar". "La puntada de peu a un agent no existeix", ha conclòs.