Els països europeus van reclamar ahir al secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, «evitar una escalada» amb l'Iran i van tornar a defensar la seva postura a favor de mantenir l'acord nuclear iranià, mentre Teheran segueixi complint els seus termes.

Els ministres d'Exteriors d'Alemanya, França i el Regne Unit van van trobar-se ahir per separat amb Pompeo a Brussel·les, en el marc de la reunió dels ministres d'Exteriors de la UE, van confirmar fonts diplomàtiques.

Pompeo va cancel·lar aquest diumenge una visita a Moscou per poder desplaçar-se a la capital belga per reunir-se amb els seus «aliats europeus per discutir les recents accions amenaçadores i declaracions» de l'Iran la setmana passada, va informar el departament d'Estat.

Teheran va amenaçar la setmana passada amb reprendre l'enriquiment d'urani i la construcció del reactor d'aigua pesada en Arak, en contra dels seus compromisos amb l'acord nuclear segellat el 2015, si en 60 dies el Regne Unit, França, Alemanya, la Xina i Rússia no protegeixen els seus sectors bancari i petrolier de les sancions que va tornar a imposar els Estats Units després de la seva sortida del pacte fa un any.

El ministre d'Exteriors alemany, Heiko Mass, va traslladar al cap de la diplomàcia nord-americana que els europeus també estan «preocupats per l'evolució i les tensions a la regió». «No volem una escalada militar», va explicar a la premsa després de la decisió dels Estats Units de desplegar el vaixell de guerra amfibi USS Arlington i una bateria de míssils Patriot per sumar-se al portaavions Abraham Lincoln a la zona.

«Tenint en compte la situació actual sobre el terreny i els esdeveniments dels vaixells que hem vist, té més sentit que el secretari d'Estat dels Estats Units parli amb els seus contraparts europeus», va justificar l'alemany.

Mass va reconèixer que les dues parts tenen «punts de vista diferents sobre l'acord nuclear», tot i que comparteixen l'objectiu que l'Iran no es doti d'armament nuclear.

«Creiem que l'acord nuclear amb l'Iran és la millor base per l'absència d'armes nuclears per part de l'Iran i, per tant, hem de mantenir aquest acord», va assegurar Mass, que va insistir que no veu «una proposta per a un acord millor» a la actualitat i que aquest és «vital» per a la seguretat d'Europa.

«Per això, mantenim l'acord», va afirmar, i va avançar que treballaran per fer «operatiu» l'instrument financer Instex, creat per França, el Regne Unit i Alemanya, per facilitar el comerç legítim amb l'Iran.

El ministre d'Afers Estrangers britànic, Jeremy Hunt, va expressar «preocupació» per la possibilitat que hi hagi un conflicte «per accident» entre els Estats Units i l'Iran, i va subratllar la necessitat d'evitar que l'Iran es converteixi en «una potència nuclear», cosa que encoratjaria «probablement» els seus veïns a voler desenvolupar també l'arma nuclear.

E ministre d'Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian, també va reconèixer que les amenaces de l'Iran de deixar de respectar alguns compromisos de l'acord nuclear «són molt preocupants» i va deixar clar que el seu «ultimàtum no és convenient». Le Drian, però, també va criticar el reforçament de les sancions nord-americanes a l'Iran perquè «no ens convé», i va defensar mantenir l'Iran dins de l'acord.