La Junta Electoral Central (JEC) també ha denegat la participació del número dos de la llista de Lliures per Europa, Toni Comín, al debat d'aquesta nit a TV3. Ho ha fet en resposta a un recurs de Ciutadans contra la decisió de la Junta Electoral de Barcelona que va avalar que Comín -i també el líder d'ERC, Oriol Junqueras- participessin al debat. La JEC, però entén que la presència de Comín vulneraria el principi d'igualtat entre els candidats que participen al debat perquè el fet que intervingués per videoconferència faria impossible garantir que no rebés ajuda d'assessors o tingués accés a documents.

La JEC s'ha reunit d'urgència aquest dimarts a les cinc de la tarda per decidir sobre aquesta qüestió i per ratificar també la resolució del president de no permetre que Oriol Junqueras sigui al debat adduint que pertorbaria el funcionament de la presó de Soto del Real.

A la seva resolució la JEC dóna la raó a Ciutadans i estima el recurs que van presentar perquè entén que "en els termes en què es planteja" la seva participació per via telemàtica "resulta contrària al principi d'igualtat que ha de ser respectat als debats electorals d'acord a l'artice 66.1 de la LOREG".

Segons la JEC, "El Sr. Comín no acudeix al debat de forma voluntària ni invoca cap excusa justificada per fer-ho, i no es pot considerar com a tal intentar eludir l'acció de la justícia".

La participació per videoconferència, segons la JEC, situaria Comín "en una posició desigual respecte al resta dels intervinents" que "potencialment pot resultar més favorable" perquè "no es possible conèixer amb certesa ni controlar les ajudes que pot rebre en aquest debat respecte a la resta de candidats".

A mes, segons la JEC, la formació de Comín, Lliures per Europa, "té una altra sèrie de candidats que poden participar en aquest debat en les mateixes condicions que la resta". Per tot plegat, la JEC entén que "celebrar un debat en aquestes condicions és contrari al principi d'igualtat" i per tant no pot tenir lloc en els termes plantejats.

Rebutja les recusacions de lires contra vocals de la JEC

La JEC també ha rebutjat les recusacions que Lliures per Europa havia presentat contra set dels vocals del mateix òrgan. Ho ha fet adduint que al seu escrit la formació de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont "no indica en quins supòsits" haurien incorregut els vocals recusats, ni ha formulat tampoc "una mínima argumentació de suport a la seva pretensió".

La JEC ha adoptat la decisió sobre Comín després de ratificar definitivament la resolució del president d'aquest organisme que denegava també la presència al debat del líder d'ERC, Oriol Junqueras.

En aquest cas, ja JEC tombava la seva presència al debat adduint a un informe d'Institucions Penitenciàries, que s'ha posicionat en contra assegurant que pertorbaria el normal funcionament del centre penitenciari de Soto del Real.

La JEC denega la petició d'ERC perquè està plantejada "fora de l'horari establert per a la sala de videoconferències" i perquè "a més resulta incompatible amb el règim general d'horari del centre penitenciari".