Breu, però tensa. Així ha estat la declaració de l'advocat bagenc Lluís Matamala d'aquest dimarts al Tribunal Suprem, on ha fet saltar enrabiat fins a tres vegades el jutge Manuel Marchena. El lletrat ha acudit a Madrid citat per les defenses com a testimoni de l'actuació policial que va tenir lloc a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada, l'1-O.

Només començar, i mentre Marchena encara acabava de fer les preguntes de rigor sobre si la informació del DNI del testimoni és correcta, Matamala ha demanat la paraula. I tot i que el jutge ha intentat frenar-lo, el bagenc ha arrencat explicant que havia demanat per escrit poder "declarar i parlar en català" a la sala. Marchena s'ha irritat i l'ha tallat en sec, al·legant que aquesta petició ja s'havia comentat i resolt anteriorment. Matamala ha volgut continuar i el jutge ha posat punt final a l'enganxada: "Miri, vostè és un tercer i vostè contestarà en castellà. Si no vol fer-ho, és fàcil. S'aixeca, se'n va i n'assumeix les conseqüències legals".

La següent enganxada ha tardat uns segons a arribar. L'advocada Marina Roig ha iniciat l'interrogatori i Matamala ha tret unes anotacions. "Si introdueix un element de debat nou serà expulsat. Si té algunes notes, posi-les a la taula del costat i ara respongui les preguntes de la senyora Roig", ha dit Marchena amb to irat.

L'advocada de Jordi Cuixart ha preguntant a Matamala on va ser l'1-O. El bagenc ha relatat que aquell dia, i la nit anterior, va ser a l'escola Joncadella, "orientant" els votants, gent que "estava allà defensant els seus drets i celebrant el dia de la democràcia". I arribat a aquest punt s'ha produït la tercera esbroncada del jutge principal del judici de l'1-O. Matamala ha dit que un dels concentrats a Sant Joan va comentar-li aquell dia que "el dret d'autodeterminació és reconegut internacionalment" i Marchena ha parat la declaració. "Miri..." ha començat a dir, però el bagenc ha seguit parlant. "No m'interrompi. Quan jo parlo vostè calla", ha esclatat.

A partir d'aquest moment, la declaració de Matamala ha seguit sense interrupcions. Ha assegurat que a l'escola Joncadella hi van arribat 10 furgonetes de la Guàrdia Civil i que no hi va haver insults ni cops per part dels concentrats. "Hi havia més de 400 persones. Quan els agents en van treure a 3 o 4 màxim de la porta, van desistir i van marxar", ha relatat. Abans, però, van lesionar a tres persones: "Sí, com a mínim vaig veure tres ferits, un d'ells és Jordi Pessarrodona [també citat a declarar aquest dimarts], que el van picar als testicles fort, un altre senyor que va estar temps de baixa i un altre que, defensant la porta, gairebé va perdre el dit".