El president dels Estats Units, Donald Trump, va negar ahir que vulgui enviar 12.000 militars al Pròxim Orient en cas d'atac per part de l'Iran, i va titllar de «notícies falses» les informacions de The New York Times.

«Crec que són mentida. Podria fer-ho [enviar les tropes]? Absolutament. Però no ho tenim planejat», va afirmar el mandatari, que va expressar el seu desig que «no calgui planejar això». Trump va ressaltar que, «en cas de fer-ho [enviar tropes], enviaríem moltíssimes més tropes».

Segons les informacions de The New York Times, el secretari de Defensa interí dels Estats Units, Patrick Shanahan, va presentar un pla militar actualitzat a l'Administració que preveu l'enviament de fins a 120.000 militars al Pròxim Orient si l'Iran ataqués les tropes nord-americanes o accelerés el projecte de fabricació d'armes nuclears.

El diari va assegurar que Shanahan va presentar el pla dijous passat en una reunió dels principals assessors de seguretat de Trump.

El diari nord-americà va indicar que entre els assistents a la reunió de dijous hi havia l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Bolton; la directora de la CIA, Gina Haspel; el director d'Intel·ligència Nacional, Dan Coats, i el cap de l'Estat Major Conjunt, el general Joseph Dunford.

Segons The New York Times, van detallar-se diversos plans i l'«opció més important era desplegar 120.000 militars, fet que no es completaria fins al cap de setmanes o mesos».

Tensions des del 2015

Les tensions entre l'Iran i els Estats Units han augmentat des que Trump es va retirar de l'acord internacional del 2015 per frenar les activitats nuclears de l'Iran i va imposar sancions cada vegada més estrictes a Teheran. No obstant això, el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, va ressaltar ahir que «no hi haurà guerra» amb els Estats Units tot i l'increment de les tensions, segons va informar l'agència iraniana de notícies IRNA.

«L'opció definitiva de la nació iraniana és la resistència davant dels Estats Units i, en aquesta confrontació, els Estats Units estarà forçat a retirar-se», va sostenir, durant una trobada amb alts càrrecs del Govern.