La Fiscalia de Barcelona ha sol·licitat al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, que investiga la logística de l'1-O, que processi també per organització criminal a 28 dels investigats, entre ells el secretari de Comunicació i exsecretari de Difusió de la Generalitat, Antoni Molons; a la vicepresidenta i presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, i als directors de TVC, Vicent Sanchis, i Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, i excàrrecs del Diplocat.

Segons un recurs de reforma a l'acte de processament presentat davant el Jutjat, recollit per Europa Press, el Ministeri Públic demana processar per organització criminal a alts i exalts càrrecs com Joaquim Nin, Jaume Clotet, Josep Ginesta, Albert Royo, Amadeu Altafaj i Natàlia Garriga, entre d'altres.

La Fiscalia considera que una organització criminal és "qualsevol xarxa estructurada, sigui quina sigui la forma d'estructuració, que agrupi a una pluralitat de persones amb una jerarquització i repartiment de tasques".

Inclou a aquestes 28 persones com les que "de manera concertada i permanent en el temps i amb la finalitat d'aconseguir per vies delictives la secessió de la comunitat autònoma de Catalunya" mitjançant aportació individual i jerarquitzada.

El 9 d'abril, el Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona va processar 30 investigats en la causa oberta pels preparatius de l'1-O a 2017, la majoria d'ells excàrrecs públics del Govern de Carles Puigdemont.

La magistrada titular havia adoptat aquesta decisió en un acte de processament per presumptes delictes de malversació de cabals públics, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació, després de més de dos anys d'instrucció iniciada pel mort Juan Antonio Ramírez Sunyer.

La jutge va fixar en 5.803.068,67 euros la fiança solidària per responsabilitat civil per als processats per malversació, quantitat suposadament gastada o compromesa amb la celebració de l'1-O.