Els rebels houthis, que lluiten al Iemen contra el Govern d'Abdo Rabbuh Mansur al-Hadi i els seus aliats internacionals, van llançar ahir un conjunt d'atacs amb drones contra instal·lacions petrolieres saudites, va reconèixer ahir l'Executiu de l'Aràbia Saudita.

La cadena Masirah TV va assegurar, citant un comandament militar houthi, que «set drons van perpetrar atacs contra instal·lacions saudites vitals», sense aclarir quins haurien estat els objectius ni quan haurien tingut lloc aquestes operacions.

«Aquesta gran operació militar és la resposta a la contínua agressió i al bloqueig del nostre poble i estem preparats per llançar-ne més», va advertir la font.

El ministre d'Energia saudita, Jalid al-Falih, va confirmar un atac contra dues plantes de bombament de petroli, en una de les quals va arribar a haver-hi un incendi, però va negar que la producció o exportació de cru hagués quedat afectada. «Aquests atacs demostren una vegada més la importància d'enfrontar-se al terrorisme», va assenyalar.

L'ofensiva arriba un dia després que l'Aràbia Saudita confirmés que dos dels seus vaixells de càr-rega van ser atacats davant de les costes dels Emirats Àrabs Units. Encara no és clar si els houthis s'atribuiran aquest incident de la rodalia de l'estret d'Ormuz, sobre el qual les autoritats dels Emirats tampoc han donat detalls.

L'ambaixador dels Estats Units a Riad, John Abizaid, va exigir una investigació sobre els fets i va reclamar «respostes raonables sense arribar a la guerra». En aquest sentit, va afirmar que ni els Estats Units ni l'Aràbia Saudita ni l'Iran, que ha negat qualsevol responsabilitat en els fets, «tenen interès en un conflicte».

Replegament

D'altra banda, l'Organització de les Nacions Unides va confirmar ahir que els rebels houthis ja han fet un replegament parcial als ports de la regió iemenita de Hodeida, «com s'havia acordat», i confia, per tant, que es puguin seguir fent passos per avançar en les negociacions de pau i posar fi a més de sis anys de guerra.

El cap de la missió que supervisa l'acord, Michael Lollesgaard, va visitar els ports de Saleef, Ras Isa i Hodeida i va poder «verificar» l'aplicació sobre el terreny dels compromisos pactats entre els rebels i el Govern d'Abdo Rabbhu Mansur al-Hadi.

L'ONU s'ha compromès a seguir vigilant el compliment d'aquestes mesures «inicials» de manera «imparcial i transparent», amb vista a millorar la gestió d'aquests ports clau per a l'entrada de subministraments i ajuda humanitària. L'organització va recordar ahir que la plena implantació dels acords «és clau perquè tornin la pau i l'estabilitat al Iemen i per garantir un accés humanitari efectiu a la zona».