La consellera de la Presidència i portaveu del Govern català, Meritxell Budó, va avançar ahir que el president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del seu Govern, preveu fer una valoració del primer any a principi o mitjan juny, tenint en compte que el 2 de juny de l'any passat van prendre possessió els consellers.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Budó va felicitar i va donar les gràcies a Torra, avui que es compleix un any des que va ser investit pel Parlament. Un any que, segons Budó, no ha estat fàcil, ja que el Govern ha hagut de revertir la situació del 155.

La portaveu va afegir que Torra ha treballat per la restitució «en tot allò que ha estat possible», i sobre la impossibilitat d'investir Carles Puigdemont va recordar que ell mateix ja ha dit que «és més útil al Parlament Europeu fent les tasques que li correspongui des de l'exili».

Torra declararà avui a 2/4 d'11 del matí com a investigat per desobeir les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) que l'obligaven a retirar dels edificis públics els llaços grocs i les pancartes que demanaven la llibertat dels polítics presos.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va citar-lo a declarar després d'admetre a tràmit una querella de la Fiscalia Superior per desobediència, on el fiscal superior, Francisco Bañeres, constatava que Torra va desatendre el mandat de la JEC «conscientment i deliberadament», i que va mantenir, «encara que fos de manera encoberta o simbòlica», símbols i cartells «de la mateixa naturalesa ideològica i partidista, representativa únicament dels postulats d'una part de la societat».

Segons el fiscal, el requeriment de la junta va ser «clar i exprés», però va ser «reiteradament desatès» pel president. El primer pronunciament de la JEC va ser l'11 de març, però va fer-ne un altre una setmana després i va donar 24 hores a Torra per retirar totes les pancartes i símbols, i va advertir-lo que si no ho feia podia incórrer en responsabilitats administratives i penals.

El president va canviar aleshores el llaç groc per un altre de blanc amb una franja vermella a la façana del Palau de la Generalitat. Va col·locar una nova pancarta damunt de l'anterior, amb el mateix lema sobre els presos i els exiliats, però amb el canvi de color del llaç. També va afegir-n'hi una altra amb la frase «llibertat d'expressió». El president va actuar d'aquesta manera després que el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, li recomanés que retirés els llaços grocs i les estelades dels edificis de la Generalitat.

Segons la querella de la fiscalia, Torra va «desatendre el mandat» de la junta perquè va mantenir la simbologia encara que fos de manera «encoberta». De fet, la JEC ja va instar el 21 de març el conseller d'Interior a actuar en constatar l'«existència d'una voluntat de desobeir» per part de Torra. El canvi d'uns símbols per uns altres, va dir la junta, «no es pot entendre com un intent de compliment formal i no té cap altra finalitat que burlar els requeriments emesos per aquesta junta».