Les autoritats de l'Iran van anunciar ahir a primera hora que el país ha abandonat oficialment alguns dels seus compromisos en l'acord nuclear que es va signar el 2015, tal com havien advertit la setmana passada i seguint les ordres del Consell Suprem de Seguretat Nacional.

Segons va indicar l'agència de notícies oficial iraniana ISNA, Teheran ha posat en marxa un programa per suspendre algunes de les seves obligacions nuclears per la falta de protecció a la República Islàmica davant de les sancions que va imposar-li els Estats Units després que abandonés el pacte fa un any.

El president de l'Iran, Hassan Rouhani, ja havia alertat que el país tenia previst reprendre les activitats d'enriquiment d'urani d'alt nivell i començaria a reconstruir el seu reactor d'aigua pesada d'Arak si la resta de països signataris de l'acord (el Regne Unit, França, la Xina, Rússia i Alema-nya) no complien la seva promesa de protegir els sectors petrolier i bancari d'Iran contra les sancions nord-americanes.

Per la seva banda, la Unió Europea i les potències europees occidentals van afirmar ahir que no accepten «ultimàtums» de l'Iran i van avisar que les sancions es tornaran a imposar si Teheran deixa de complir els seus compromisos nuclears.

Les tensions han augmentat quan fa un any de l'abandonament del pacte nuclear per part dels Estats Units, una decisió adoptada pel president nord-americà, Donald Trump, que considera que l'Iran no complia els seus compromisos i que ha d'aturar el desenvolupament del programa de míssils i no participar directament o indirectament en conflictes al Pròxim Orient.

Des de la sortida de l'acord, el Govern nord-americà ha reactivat les sancions contra la República Islàmica i ha ordenat a països de tot el món que no comprin petroli iranià.

El ministre de Defensa iranià, Amir Hatami, va assegurar que l'Iran «derrotarà» el «front» que formen els Estats Units i Israel en cas de qualsevol amenaça, en plena escalada de tensions a la regió per les suposades repercussions militars del conflicte polític.

Hatami considera l'Iran preparat militarment «al màxim nivell» per «respondre a qualsevol mena d'amenaça», segons l'agència de notícies oficial IRNA.

Els Estats Units han enviat més armament al Pròxim Orient, entre ells un portaaeronaus, bombarders B-52 i míssils Patriot. El Departament d'Estat nord-americà va ordenar ahir l'evacuació de tot el personal diplomàtic no essencial de l'Iraq pel temor a possibles atacs.