Els Estats Units planegen desplegar centenars d'agents de l'Administració de Seguretat en el Transport (TSA) per ajudar les tropes a la frontera amb Mèxic a gestionar un flux migratori que s'espera que augmenti amb l'arribada del bon temps, segons va informar ahir la CNN.

«Actualment hi ha una necessitat immediata de més ajuda de la TSA a la frontera sud-oest», va afirmar un agent de la TSA, Gary Renfrow, en un correu electrònic d'ús intern, segons el qual l'agència federal està disposada a aportar-hi 400 agents.

Els reforços procediran de sis ciutats i es desplegaran per tandes, «tal com s'ha fet amb els dar-rers huracans», segons Renfrow i altres fonts consultades per la cadena nord-americana.

El funcionari de la TSA assumeix que el desplegament a la frontera amb Mèxic suposa «un desafiament addicional». «Entenem que estem assumint riscos a mesura que ens endinsem en un estiu atrafegat», va considerar.

La portaveu de la TSA, Jenny Burke, va aclarir en un comunicat que «la TSA, com tots els components del Departament de Seguretat Nacional, dona suport als esforços per abordar la crisi humanitària i de seguretat a la frontera sud-oest». «Estem en procés de sol·licitar voluntaris mentre minimitzem l'impacte operatiu», va confirmar.

La frontera amb Mèxic ja està custodiada per 4.300 efectius de la Guàrdia Nacional i 750 de l'Agència de Duanes i Protecció de Fronteres.

El Govern de Donald Trump ha reforçat la seguretat a la frontera sud per les caravanes centreamericanes que des del mes d'octubre passat han marxat cap als Estats Units. No obstant això, la majoria dels migrants han estat frenats en els límits de Guatemala i Mèxic.

Transferència de fons

D'altra banda, el secretari de Defensa interí dels Estats Units, Patrick Shanahan, va aprovar ahir la transferència de més de 600 milions de dòlars (més de 534 milions d'euros) dels fons destinats a l'Afganistan per a la construcció del mur a la frontera amb Mèxic.

Els diners se sumen a una transferència al març de mil milions de dòlars (prop de 890 milions d'euros) de fons militars per finançar el mur que proposa el president, Donald Trump, una cosa que va ser molt criticat per legisladors.

«Els fons es van retirar de diverses fonts, incloent estalvis de costos, canvis en programes i requeriments revisats, i per això tindran un impacte mínim en la preparació de les forces», va assenyalar Shanahan en un comunicat.

Un funcionari nord-americà, que va parlar sota la condició d'anonimat, va dir que la transferència inclouria 604 milions de dòlars de fons de les forces de seguretat del país a l'Afganistan, en el marc de la lluita contra els talibans.