Els Mossos d'Esquadra van registrar 39 denúncies per delictes d'odi i discriminació contra el col·lectiu LGTBI durant el primer quadrimestre del 2019 a Catalu-nya, fet que suposa gairebé el doble respecte al mateix període de l'any passat, quan se'n van registrar un total de 20.

«La tendència apunta que hi haurà un augment rellevant de les denúncies per delictes relacionats exclusivament amb la condició sexual de les persones», va advertir en una entrevista la cap del Grup d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra, Andrea García, coincidint amb el Dia Internacional contra l'Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia. Des de l'1 de gener fins al 30 d'abril del 2019, la policia catalana va registrar 39 denúncies per delictes d'odi i discriminació contra persones LGTBI, una xifra que gairebé duplica els 20 casos del primer quadrimestre del 2018, any en què en total es van instruir 75 denúncies, el 16% menys que el 2017.

El 2018, el 14% de totes les denúncies d'odi i discriminació -que també poden incloure qüestions racials o culturals, per exemple- van ser relacionades amb la condició sexual de les víctimes, segons les dades facilitades per Andrea García.

De les 75 denúncies per aquests casos, dos van acabar amb ordres judicials de protecció a la víctima, mentre que durant el primer quadrimestre del 2019 ja se n'han dictat quatre, va concretar la responsable del Grup d'Atenció a la Víctima.

Segons l'agent, aquest increment de denúncies no respon a una major violència contra el col·lectiu LGTBI, sinó al fet que els ciutadans «s'estan atrevint cada vegada més a fer el pas de denunciar-ho».

«Hi ha més campanyes de comunicació i més sensibilitat» i això permet «detectar més conductes discriminatòries» i «fer més visible la xifra que fins ara estava amagada», va reconèixer. «En la majoria de casos, els tipus penals es repeteixen i els més denunciats són les agressions físiques o les amenaces verbals d'una persona desconeguda», va apuntar García.