No se sap quan l'històric dirigent d'ETA José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, Josu Ternera, va decidir amagar-se en un refugi del Mont Blanc, envoltat de neu i vegetació, però allí vivia, sol i amb diners -almenys 4.000 euros- i des d'allà sortia per fer esport.

Són alguns detalls sobre l'etarra que es van saber ahir, dos dies després que els agents de la Direcció General de Seguretat Interior (DGSI) de França, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, el detinguessin quan es dirigia a l'hospital de Sallanches.

Carregat amb una motxilla de muntanya, amb gorra i ulleres i extremadament prim, com s'aprecia en una fotografia feta poc abans de ser detingut, Josu Ternera es va fer el sorprès quan els agents el van interceptar. Es tractava d'un error.

Ho va dir en un perfecte francès, encara que ell es feia passar per un escriptor veneçolà de nom Bruno Martí, segons va publicar el diari El País.

Finalment, va haver de reconèixer que era la persona que havia fugit de la justícia fa 17 anys, amb quatre causes pendents a l'Audiència Nacional i una condemna de 8 anys a França per complir.

Josu Ternera vivia sol en una cabana que tenia les mínimes condicions d'habitabilitat, segons remarquen fonts de la lluita antiterrorista, que no van saber precisar des de quan es va refugiar en aquesta mena de cabana situada al costat del poble de Saint-Nicolas de Véroce.

L'excap d'ETA no portava cap arma a la motxilla, aparentment bastant carregada, però sí 4.000 euros en metàl·lic. Els investigadors es pregunten d'on va treure aquests diners i si se li va subministrar des de l'organització terrorista.

Com també tracten d'esbrinar si és veritat aquest rumor que ha circulat des de fa anys que Josu Ternera té un càncer.

De totes maneres, les fonts van comentar que l'etarra es dirigia a l'hospital per a una consulta puntual i no per rebre tractament oncològic.