Els diputats electes d'ERC al Congrés Oriol Junqueras, actualment en presó preventiva, i Gerard Gómez del Moral van rebutjar als seus respectius escons al Parlament per poder fer dilluns que ve els tràmits per obtenir la seva acta al Congrés dels Diputats.

Fonts d'ERC van informar que José Rodríguez i Núria Picas són els escollits per substituir els dos diputats electes el 28-A, encara que van explicar que, malgrat que tots dos van presentar ahir la seva renúncia davant la cambra catalana, no serà fins dilluns que ve que el canvi es farà efectiu.

Junqueras i Gómez del Moral es van afegir als diputats electes de JxCat Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, els tres també en presó preventiva, que van presentar la renúncia a les seves actes a l'hemicicle català. Segons va informar la candidatura, en substitució dels tres entraran com a diputats en la Cambra catalana el conseller d'Interior, Miquel Buch, Elena Fort i Josep Puig, i en el lloc de Bor-ràs ho farà Glòria Freixa.

En el cas de Rull i Turull també van adjuntar una carta dirigida al president del Parlament, Roger Torrent, en el seu acte formal de renúncia com a diputats al Parlament.

Els quatre diputats autonòmics empresonats a Soto del Real, actualment amb les seves funcions suspeses per ordre del jutge instructor del Suprem Pablo Llarena, havien de deixar l'acta al Parlament per poder agafar la del Congrés dels Diputats.

El Tribunal Suprem va concedir un permís perquè dilluns que ve els presos electes de JxCat i els d'ERC puguin acudir a les Corts Generals a realitzar els tràmits per tenir l'acta i que dimarts puguin ser presents a les sessions constitutives del Senat i del Congrés dels Diputats.