El tribunal que jutja l'1-O al Tribunal Suprem ha criticat durament l'estratègia de defensa del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, amb els testimonis que aquest dimarts ha portat a declarar. Entre ells, el portaveu d'Escoles Obertes, Ramon Font, la filòsofa Marina Garcés o quatre lletrats del Col·legi d'Advocats de Manresa que l'1-O van estar prestant assessorament jurídic el dia del referèndum. Un d'ells, Lluís Matamala, s'ha discutit amb el tribunal perquè volia declarar en català. Fonts del tribunal diuen han expressat un "profund malestar" dels magistrats per l'estratègia de defensa de Cuixart i han dit que el comportament de "testimonis i advocats és intolerable i una provocació". "El seu comportament frega els límits del codi deontològic de l'advocacia", reconeixen aquestes fonts. Una valoració que, segons sostenen, és unànime entre els set magistrats.

Les topades entre la defensa del president d'Òmnium Cultural i el president del tribunal han estat una constant en els últims dies. Marchena ha tallat respostes de testimonis quan ha considerat que la seva declaració s'encaminava cap a una valoració de caràcter polític o ha declarat impertinents preguntes dels advocats que creia que anaven en aquesta mateixa direcció. Al final de la vista, l'equip de defensa de Cuixart (integrat per Benet Salellas, Marina Roig i Àlex Solà) ha intercanviat parers amb els magistrats. Segons fonts properes al tribunal, els magistrats han volgut aclarir que el seu "malestar" era especialment pel comportament dels advocats que han testificat, per l'actitud que han mostrat tot i ser coneixedors de com funciona un judici. "No és una crítica a l'equip de defensa de Cuixart", han puntualitzat.

Aquest dimarts, per exemple, amb el testimoni de la professora de filosofia de la UOC Marina Garcés, que des de l'inici ha topat amb Marchena quan ha dit que tenia un "cafè pendent" amb Cuixart. "Li pregunto per la relació, no si hi té algun cafè pendent", li ha dit. Marchena ha tallat en diverses ocasions l'interrogatori, per exemple quan la testimoni ha dit que l'1-O va al·lucinar. "Si és professora de filosofia ho ha de saber, no ve aquí per comunicar el seu grau d'al·lucinació o el seu estat febril, ve exclusivament a explicar què va passar", li ha dit. Salellas ha intervingut immediatament per retreure a Marchena que el tribunal sí que va acceptar "les percepcions dels testimoni de l'1-O quan eren agents policials".

La defensa de Cuixart, de fet, ha denunciat una "vulneració de drets fonamental continuada" quan Marchena no ha permès a la testimoni respondre a la pregunta de quin missatge va traslladar en la roda de premsa de presentació del moviment En Peu de Pau. Salellas ha acabat optant per no fer més preguntes. "Molt millor", ha conclòs Marchena.

Marchena avisa de "conseqüència legals" a Lluís Matamala

Marchena també ha interromput en diverses vegades l'interrogatori al portaveu d'Ustec i Escoles Obertes Ramon Font per estar fent valoracions més enllà del que li demanaven. Això ha passat quan l'advocada de l'Estat li preguntava sobre si havien demanat autorització als titulars dels centres per fer les activitats el cap de setmana del referèndum. Marchena ha hagut d'intercedir per buscar que Font contestés breument la pregunta en considerar que estava fent afegitons que no eren pertinent. Marchena l'ha advertit de "conseqüències legals" si el testimoni els feia "perdre el temps".

Un altre testimoni proposat per la defensa de Cuixart ha estat el de l'advocat Lluís Matamala, que ha demanat la paraula per fer una aportació "prèvia" i demanar declarar en català tal com havia demanat amb un escrit previ al tribunal, però el president l'ha tallat en sec. "No pot fer cap interpretació alternativa a l'article de la llei perquè és un tercer i haurà de declarar en castellà, si no vol contestar, s'aixeca i assumeix conseqüències legals", ha advertit Marchena. A més, el president del tribunal li ha cridat l'atenció perquè l'advocat s'ha assegut abans de tenir el seu permís. "Posi's dempeus", li ha recriminat.