La batussa i l'esbroncada es van apropiar ahir del Congrés tot just començar la legislatura a causa de les diverses fórmules que per acatar la Constitució van utilitzar els independentistes, en especial els quatre en presó preventiva en proclamar-se «presos polítics», declaració que va generar una sonora reacció dels grups de la dreta.

Els quatre diputats electes presos pel judici del procés van aprofitar la seva presència a l'hemicicle per saludar altres diputats, com va fer Oriol Junqueras amb el president en funcions, Pedro Sánchez, abans de departir amb ministres en funcions i representants d'altres formacions. Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull van accedir a l'hemicicle poc abans de les 10.00 hores i es van asseure als escons que prèviament els havien reservat els seus companys d'ERC i JxCat després de saludar altres diputats. Els quatre van aparèixer entre mostres d'afecte dels altres parlamentaris del seu grup, i davant la mirada de les parelles d'alguns d'ells, que estaven presents a la tribuna de convidats.

Junqueras va saludar i conversar amb Pablo Iglesias, i amb integrants d'En Comú Podem, i Rull va fer el mateix amb Inés Arrimadas. La seqüència de la votació per a l'elecció de la presidència de la mesa del Congrés va permetre que les salutacions dels electes empresonats prosseguissin, i això és el que va passar amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban, qui abans, en declaracions als mitjans, havia apostat per respectar els seus drets com a parlamentaris i que no fossin suspesos. La conversa es va desenvolupar també amb integrants de Bildu.

Ja durant la votació, que els diputats van fer d'un en un per dipositar una papereta en urna, el que va crear importants aglomeracions a l'accés i a la sortida de la tribuna, va facilitar les salutacions de Jordi Sànchez al president del Govern, i després de Junqueras i Turull. Igualment, el líder d'ERC i Rull van parlar amb ministres, entre ells Josep Borrell i Dolores Delgado

Estrena conflictiva

L'estrena de la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, no va poder ser més conflictiva, ja que durant el procediment d'acatament amb el qual els diputats electes es converteixen en diputats amb caràcter general no van parar les esbroncades, els cops a les taules, els crits i les topades, com la que van protagonitzar el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i la mateixa Batet. L'episodi va retratar la tensió que es va anar generant durant el primer ple del Congrés. Es preveia que la presència dels quatre diputats catalans a la presó, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, marqués l'estrena de la legislatura, i la realitat va complir el pronòstic.

Així, va quedar desdibuixada l'elecció de Batet com a presidenta del Congrés després d'una primera votació en què no va concitar la majoria absoluta que reclama el reglament del Congrés. Li va faltar una papereta. Els 175 vots aconseguits sí que van ser suficients en la segona, que requereix majoria simple. Els suports del PSOE, d'Unides Podem, del PNB, CC, Compromís i PRC ho van fer possible. JxCat hi va votar en contra; ERC va emetre un vot nul: una papereta amb un llaç groc i la paraula llibertat.

Suspendre o no suspendre

La presidenta del Congrés va poder fer-se una idea del clima que l'espera a l'hemicicle. Per començar, haurà d’afrontar el conflicte que tindrà en la primera reunió de la mesa que convoqui, ja que el principal assumpte a tractar serà decidir si els drets dels quatre diputats a la presó queden suspesos o no. La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, va assegurar que amb el reglament del Congrés a la mà els parlamentaris no poden exercir les seves funcions.

En espera de la decisió, i del previsible informe que sobre això faran els lletrats de la cambra si així ho demana la presidenta, PP, Cs i Vox segueixen augmentant la pressió i ahir mateix van registrar els escrits amb els quals sol·liciten la suspensió immediata de les funcions de Junqueras, Sànchez, Rull i Turull. També per al senador Raül Romeva.

Les diatribes dels tres partits contra els diputats independentistes es van endurir arran del tràmit d'acatament, ja que tots quatre van recór-rer a fórmules que els van exasperar. Junqueras es va proclamar «pres polític» i els tres restants, de JxCat, van al·ludir a la «lleialtat al mandat democràtic de l'1 d'octubre i al poble de Catalunya». Així que cada vegada que un diputat d'un partit independentista s'aixecava de l'escó i parlava del referèndum de l'1 d'octubre, o de la llibertat o de la república, els 24 parlamentaris de Vox colpejaven les taules i els del PP i Cs cridaven.

Les proclames del «per Espanya» que va utilitzar el partit de Santiago Abascal i les apel·lacions als drets socials, a la justícia social, als valors republicans o fins i tot «al planeta» van quedar tapades.

El dia va començar amb tensions en col·locar-se el líder de Vox a l'escó que habitualment correspon al portaveu del grup socialista, just darrere del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez. La mesa d'edat, presidida per un metge jubilat de 73 anys, nascut a Burgos, diputat socialista, de nom Agustín Zamarrón, va dirigir el ple durant les votacions dels llocs de la mesa, que ja està configurada i serà, com s'esperava, de majoria progressista.

Durant el seu primer discurs com a presidenta del Congrés, Batet va llançar tres consignes: exercir la democràcia sense «faltes de respecte»; que cap partit s'arrogui la «representació exclusiva» d'Espanya; i la defensa de la constitucionalitat de la cambra.