La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar ahir que la llei del Brexit que serà sotmesa a votació el juny a la Cambra dels Comuns inclourà canvis per sortejar les actuals suspicàcies dels diputats, i els obligarà a pronunciar-se sobre una possible unió duanera «temporal» amb la UE i un segon referèndum.

May va esbossar en un discurs les grans línies del text que preveu publicar el Govern en els pròxims dies i que, segons els plans del propi Gabinet, serà sotmès a votació en la setmana del 3 de juny. La Llei de l'Acord de Retirada arribarà per quarta vegada al Parlament -«l'última oportunitat»- sense garanties de tirar endavant.

Per intentar aconseguir el suport que necessita de conservadors i laboristes, i després de les fallides converses amb el principal partit de l'oposició, la 'premier' va explicar que està disposada a una solució de «compromís» que possibiliti que Regne Unit abandoni la Unió Europea amb garanties i no de forma abrupta, com ja plantegen els 'tories' més radicals.

May admet que tancar el Brexit està sent «més dur del que havia previst» i va argumentar que, per part seva, ha fet «tot el possible», fins i tot oferir-se per deixar el càrrec abans d'el que es preveu. «No és suficient», va lamentar durant la seva al·locució a la seu de PricewaterhouseCoopers, en la qual va instar els diputats a revisar els detalls del nou pla.

El nou text inclourà una «obligació legal» perquè el Govern busqui «alternatives» al pla d'emergència que la UE ha plantejat per a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord. Aquesta salvaguarda, denominada 'backstop' en l'argot comunitari, entraria en vigor al desembre de 2020 si abans les parts no han aconseguit un acord sobre l'estatus que ha de regir en aquesta frontera. En aquest sentit, May aspira a deixar clar que Irlanda del Nord no quedarà sota una regulació diferent a la de la resta del país, un dels temors expressats de forma recurrents per les veus que critiquen l'acord de divorci amb la UE.

«L'àrea més difícil»

El Govern britànic ha plantejat garanties en matèria de medi ambient o drets dels treballadors, segons una May abocada a fer equilibris entre el desig generalitzat de posar fi a la llibertat de moviment amb la UE i quedar fora del mercat únic i la voluntat d'aconseguir un intercanvi comercial «amb les menys friccions possibles".

«L'àrea més difícil és la qüestió duanera», reconeix la primera ministra, qui lamenta la falta de consens en aquest tema amb el Partit Laborista. L'oposició reclamava la permanència en la unió duanera i May hi ha accedit ara però només de forma «temporal», fins a les pròximes eleccions generals.

La decisió última sobre aquesta unió «temporal» recaurà per tant en el Parlament, que arribat el cas haurà de pronunciar-se també sobre la possibilitat de celebrar un segon referèndum per preguntar de nou a la ciutadania sobre la relació de Regne Unit amb la UE. May, que rebutja aquesta segona consulta, explica que els qui defensin aquesta via hauran de dir 'sí' a la llei. Votar en contra, advertex, implicarà en última instància «rebutjar el Brexit», ja que considera que el Parlament farà tot el possible per evitar un divorci abrupte i el país quedarà abocat a la celebració d'eleccions anticipades. La cap del Govern britànic es mostra disposada a buscar canvis en la declaració política subscrita pels líders amb la UE i adverteix que l'acord que es pugui aprovar ara «no és l'última paraula de la relació futura amb la UE», sinó la «segona pedra» d'un llarg camí que arrencaria amb una transició.