La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va traslladar ahir al Tribunal Suprem la decisió sobre la possible suspensió dels presos independentistes. Batet va assegurar que «està bastant clar que la funció jurisdiccional correspon al poder judicial, que és qui ha determinat fins ara en quina situació queden les persones que estan en presó preventiva».

Ella mateixa va demanar a títol personal al Consell General del Poder Judicial que reclami un informe al Tribunal Suprem sobre la possible aplicació als presos de l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal que el jutge Llarena va fer servir per suspendre els diputats al Parlament. La presidenta del Congrés va abordar el procés ahir amb la Mesa, en una reunió que va començar a 2/4 d'1 del migdia.

«Com a presidenta, el primer que vaig fer ahir va ser sol·licitar al Suprem que informés al Congrés dels Diputats de les conseqüències de l'aplicació de la llei processal en la situació dels parlamentaris presos. La interlocutòria del Suprem es referia a la sessió constitutiva i sembla adequat saber la situació per a tota la legislatura», va afirmar.

Segons la presidenta del Congrés, l'òrgan judicial és el «competent» per «determinar les conseqüències» de la situació dels presos i, per tant, el Congrés ha demanat «un aclariment» al Tribunal Suprem, que «com a representant del poder judical, és qui ha de determinar aquesta decisió».

La qüestió s'abordarà també a la primera Mesa del Congrés d'aquesta legislatura. Allà, ha dit la presidenta, tots els grups parlamentaris podran expressar la seva opinió al respecte.

Tot plegat dilata el procés per a la possible suspensió dels presos més enllà del 26 de maig, data les eleccions autonòmiques, municipals i europees.

La Mesa també debatrà els escrits que han presentat els grups i que; entre altres coses, reclamen una revisió dels criteris per a la promesa o jura de l'escó perquè, segons el PP i Ciutadans, algunes de les promeses de dimarts no s'haurien de considerar vàlides.

Batet va afirmar que una possible reforma del reglament per limitar les formules que fan servir els diputats s'hauria d'abordar entre tots els grups. Mentrestant, va dir, la presidència del Congrés ha aplicat el reglament actual i la jurisprudència del TC.

«Injustificable»

El president de la Generalitat, Quim Torra, va mostrar-se convençut ahir que la màxima representant del Congrés, Meritxell Batet, respectarà els drets dels diputats, i va insistir que suspendre'ls seria «injustificable».

D'altra banda, els diputats de Junts (JxCat) al Congrés van adreçar ahir un escrit a la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, en què li demanen que exigeixi formalment als membres del PP, Ciutadans i Vox que respectin la presumpció d'innocència dels diputats que són jutjats pel Tribunal Suprem pel procés independentista a Catalunya.