La mesa del Congrés, amb suport del PSOE i d'Unidas Podemos, va decidir ahir demanar un informe als serveis jurídics de la Cambra sobre la suspensió dels quatre diputats que estan en presó preventiva pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017 (Oriol Junqueras, d'ERC, i Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull), i tornarà a reunir-se avui per resoldre la qüestió de manera definitiva.

PP, Ciudadanos i Vox havien demanat a la mesa l'aplicació automàtica d'aquesta mesura als quatre diputats independentistes i van argumentar que l'article 21.2 del Reglament del Congrés estableix la suspensió en funcions dels parlamentaris en situació de presó preventiva.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per la seva banda, va consultar el Tribunal Suprem sobre una altra possible via de suspensió, la de l'article 38.bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim), que ordena la suspensió del càrrec públic en cas de processament per delicte de rebel·lió i que va ser l'emprada pel jutge Pablo Llarena quan els afectats eren diputats del Parlament. No obstant això, l'Alt Tribunal va considerar «inviable» pronunciar-se enmig del judici del procés i va insistir en l'opció del Reglament.

En la seva reunió d'ahir, la primera de la nova legislatura, la Mesa del Congrés va decidir demanar un informe als serveis jurídics per aclarir les mesures que cal adoptar. Això sí, la decisió no va ser unànime, perquè el PP i Ciudadanos van pronunciar-s'hi en contra, ja que consideren innecessari l'encàrrec.

Preservar el sistema

Segons va explicar Batet en roda de premsa, l'«objectiu de la mesa i d'aquesta presidència és preservar el sistema constitucional i garantir que les decisions que es prenguin responguin estrictament l'Estat de Dret i amb les màximes garanties jurídiques».

La presidenta del Congrés vol buidar tota sospita de discrecionalitat i, «davant de qualsevol dubte, per petit que sigui», considera preferible deixar clar que «tota decisió té fonaments jurídics sòlids i garanties que no pot ser qualificada com una decisió política».

En tot cas, la resolució de la polèmica dels diputats presos no trigarà a produir-se perquè Batet ha convocat una nova reunió de la mesa del Congrés per a avui amb l'objectiu de prendre una decisió definitiva. Unides Podem preferia donar més temps i advocava per reunir-se la setmana vinent, però la presidenta ho ha desestimat. «Com que no tenim cap voluntat de retardar aquesta decisió, que és substancial, hem decidit convocar una mesa demà mateix amb l'informe a la mà per prendre una decisió definitiva», va indicar.

Segons van explicar fonts parlamentàries, l'informe dels lletrats confirmarà que tant la via de la LECrim com les del Reglament són «concurrents» i, per tant, permeten dur a terme la suspensió dels diputats en presó preventiva. Per això, tot apunta al fet que els quatre diputats restaran en suspens a partir de dilluns.

El líder del PP, Pablo Casado, va advertir ahir la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que incorrerà en prevaricació si no suspèn de manera «immediata» com a diputats els presos «colpistes» que són jutjats pel Tribunal Suprem. Al seu entendre, aquesta actuació vol «guanyar temps» amb l'objectiu d'«arreplegar un grapat d'escons» en les eleccions de diumenge.

«Si no ho fa immediatament, i espero que ho puguin fer aquesta tarda, el PP exercirà les accions legals oportunes perquè quedi molt clar que la senyora Batet comet un delicte de prevaricació, perquè va contra la llei en vigor», va remarcar. Per la seva part, la vicepresidenta tercera del Congrés i representant del PP a la Mesa del Congrés, Ana Pastor, considera que la Cambra no tenia necessitat d'encarregar un informe als lletrats sobre la suspensió dels diputats independentistes en presó preventiva perquè «la llei és claríssima».

Ana Pastor, que fins dilluns presidia el Congrés, sosté que el Reglament deixa clar «de manera evident» que la presó preventiva és motiu per ser suspès en funcions com a diputat. «La llei és inequívoca», va emfasitzar, i va recordar que el Tribunal Suprem s'ha pronunciat a favor de la suspensió dels processaments tant el juliol del 2018 davant al Parlament català com ara davant al Congrés.