ERC va presentar un escrit a la Mesa del Congrés en què demana la reconsideració de la suspensió dels quatre diputats presos. El document, signat pel líder del partit, Oriol Junqueras, i el portaveu de la formació a la cambra baixa, Gabriel Rufián, argumenta que la suspensió no és aplicable ni d'acord amb l'article 21 del reglament del Congrés, perquè el Tribunal Suprem no ho avala, ni d'acord amb l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal perquè la petició que van fer diputats de formacions com Ciutadans, el PP i VOX no feia referència a aquesta normativa.

Per la seva banda, els republicans també van exigir a la recentment triada presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que «adopti de forma immediata les mesures que siguin necessàries per garantir els drets i les prerrogatives d'Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Sánchez i Jordi Turull».

La carta

L'escrit demana que es cancel·li la decisió que divendres va adoptar la Mesa del Congrés dels Diputats de suspendre Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Sánchez i Jordi Turull, ja que indica que, de no fer-ho, «es podria vulnerar el dret de participació i representació política», d'acord amb l'article 23 de la Constitució i el 31 del Conveni Europeu de Drets Humans.

En aquest sentit, el text adverteix que la Mesa del Congrés és «l'òrgan rector de la cambra baixa» i indica que l'article 21 del reglament no és aplicable en aquest cas perquè estableix que per suspendre un diputat que es troba en presó preventiva cal que la interlocutòria de processament sigui ferma i que la cambra «hagi concebut l'autorització objecte d'un suplicatori», un extrem que, segons Esquerra Republicana de Catalunya, no s'ha donat.

Alhora recorda que el 21 de maig passat, coincidint amb el dia en què els quatre diputats van prendre possessió del càrrec, es van presentar tres escrits -un de Santiago Abascal (Vox), un altre d'Albert Rivera i 55 diputats de Ciutadans, i un altre d'Agustín Almodóbar i 45 diputats del PP- on demanaven la suspensió dels líders catalans d'acord amb l'article 21 1.2 de la cambra. «No sol·licitaven l'aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal». A més, el text remarca que considera que la Mesa «no ha resolt aquestes peticions».

A banda, indica que ni la interlocutòri del Suprem del 14 de maig ni l'escrit del president de la sala segona d'aquest, emès el 23 de maig del 2019, estableixen que aquests diputats hagin de quedar suspesos d'acord amb aquest article. «La Mesa s'ha extralimitat en el seu exercici d'acord amb l'article 31 del reglament en donar aplicació a una norma de naturalesa processal sense que hi hagi cap comunicació amb la cambra per part de l'ordre jurisdiccional que està coneixent el procés», assenyala el document.

Així mateix adverteix que Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Sánchez i Jordi Turull van prometre acatar la Constitució el 21 de maig passat al Congrés dels Diputats i van adquirir la condició plena de diputats.